Tapasi su idealni za druženja s prijateljima

Ne moram posebno naglašavati da je Madrid bio vrlo inspirativan. Sjetila sam se kako me prijateljice uvijek pitaju, kada im dolaze gosti, da im dam ideju što da spreme. I uvijek je ista priča, imaju pršut i što bi još mogle. Naravno, nitko ne želi provesti večer kuhajući umjesto da se druži s gostima, stoga su tapasi bili pun pogodak. Taman da načnem svoju novu tapas kuharicu.

tapsi-Tapas-kuharica

Osim pršuta, odaberite vama najdraži sir ili dva, poslužite sve uz sezonsko voće i orašaste plodove. Vaša pršut plata je spremna. Ja sam koristila bezglutenski baguette, ali naravno vi možete koji želite. Sada dolazi na red povrće. Odabrala sam sezonsko povrće koje trenutno možete lako pronaći i koje je jednostavno za spremiti.

tapasi-Jamon-i-sirevi

Unatoč tome što su recepti vrlo jednostavni, trebat će vam sigurno 2-3 sata dok sve pripremite. Ali zato kasnije možete uživati uz čašu vina sa svojim društvom!

tapasi-Servirani-tapasi

Namaz od patlidžana (6-8 osoba)

1 veliki patlidžan
5 žlica maslinovog ulja
2 mlada luka (bijeli i svijetlozeleni dijelovi nasjeckani)
1 režanj češnjaka
2 žlice svježeg peršina
Sol i papar
Dimljena slatka paprika u prahu

1. Narežite patlidžan na kolutove, posolite i stavite 30 minuta kako bi izašla gorčina, zatim ih posušite kuhinjskim ubrusima.
2. Zagrijte 4 žlice maslinovog ulja na tavi (po potrebi više), ispecite patlidžane sa svake strane dok ne počnu smeđiti. Ostavite ih da se ohlade.
3. Zagrijte ostatak maslinovog ulja, dodajte luk i češnjak na 2-3 minute.
4. Patlidžan, luk i češnjak prebacite u blender, dodajte maslinovog ulja, sol i papar te samo malo izmiksajte. Prebacite u zdjelu za posluživanje, pospite paprikom i peršinom. Poslužite odmah.

tapasi-Namaz-od-balancana

Slatka salata od luka (4-6 osoba)

4 luka
2 žlice svježeg peršina
1 žlica octa od trešanja (ili aceto balsamico od šumskog voća)
2 žlice vinskog octa
1/2 šalice maslinog ulja
2/3 šalice crnih maslina
Sol i papar

1. Kuhajte luk u slanoj vodi 20 minuta. Ostavite da se ohladi.
2. Ogulite koru, tanko ga narežite te posložite na tanjur za serviranje. Pospite peršinom, posolite i popaprite te dodajte masline.
3. Pomiješajte octove i maslinovo ulje zatim ih dobro umutite kako biste dobili kremasti umak.
4. Prelijte preko luka netom prije posluživanja.

tapasi-Slatki-luk

Krastavci s mentom (4 osobe)

1 veliki krastavac
120 g maslaca
1 žlica limunovog soka
1 žlica svježe mente
Sol i papar

1. Ogulite i izdubite krastavac te ga nasjeckajte na manje komade, posolite i ostavite 30 minuta. Zatim isperite hladnom vodom i posušite kuhinjskim ubrusom.
2. Rastopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte krastavac miješajući 3-5 minuta.
3. Dodajte nasjeckanu mentu, limun, sol i papar. Poslužite toplo.

tapasi-Krastavci-s-mentom

Tortilla iz pećnice (24 komada)

Maslinovo ulje
2 režnja češnjaka
4 mlada luka (bijeli i svijetlozeleni dijelovi nasjeckani)
1 zelena paprika (sitno nasjeckana)
1 crvena paprika (sitno nasjeckana)
175 g krumpira (oguljen, kuhan, usitnjen)
5 velikih jaja
120 g kiselog vrhnja
175 g naribanog parmezana
3 žlice ljutike
Sol i papar

1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Premažite zdjelu za pečenje (18 cm x 25 cm) maslinovim uljem.
2. Pirjajte u tavi na malo maslinovog ulja češnjak, kapulicu i paprike do 10 minuta konstatno miješajući.
3. Umutite jaja, kiselo vrhnje i ljutiku. Dodjate im pirjanu smjesu nakon što se ohladi. Začinite!
4. Smjesu izlijte u zdjelu za pečenje. Pecite 30ak minuta. Pričekajte da se tortilla potpuno ohladi, narežite je na jednake kockice i poslužite hladnu.

tapasi-Tortilla-de-patatas

Pečeni ananas i kozice (4 ražnjića)

1/2 ananasa
120 g kozica
Maslinovo ulje

1. Ananas narežite na trokutiće približno velike kao kozice.
2. Naredajte komadić ananasa na ražnjić, zatim kozicu te ponavljajte postupak 3 puta.
3. Ispecite ražnjice na malo maslinovog ulja.
4. Prelijte s kvalitetnim maslinovim uljem te poslužite toplo ili hladno.

tapasi-Peceni-ananas-i-kozice

Iglice s lososom i uljem chilija (4 osobe)

Ja sam iglice kupila u Madridu, ali kako vjerojatno kod nas nećete lako pronaći iglice, zamijenite ih tikvicama narezanim na spiralizer.

1 manja tikvica
50 g dimljenog lososa
2 režnja češnjaka
2-3 žlice maslinovog ulja
Ulje chilija

1. Tikvicu ogulite, narežite spiralizerom na špagete.
2. Pirjajte ih nekoliko minuta na češnjaku i maslinovom ulju. Posolite i poparite.
3. Ravnomjerno rasporedite na tostirani kruh, dodajte losos i prelijte uljem chilija.

tapasi-Iglice-sa-lososom

tapasi-Crveno-vino

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

Komentari