Odlični događaji povodom Svjetskog dana poezije

Svjetski dan poezije obilježava se u cijelome svijetu 21. ožujka. UNESCO je proglasio taj dan 1999. godine kao onaj koji “treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”. Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine, uglavnom u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-vog službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenom, a ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Pjesnici

Povodom Svjetskog dana poezije održavaju se razne akcije kojima se promovira pjesništvo, od popularnih događaja za šire mase do književnih večeri za one kojima više odgovara formalniji ugođaj. Tom prigodom u Hrvatskoj sudjeluje preko tristo ugostiteljskih lokala u hvalevrijednoj i zabavnoj akciji popularizacije pjesništva Julius Meinl poetry projektu. Svojim sloganom “Julius Meinl inspirira pjesnike od 1862.” ističu potrebu za inspiracijom i potrebom za životom ispunjenim poezijom i kreativnim trenucima.

Hrvatska se među prvima priključila projektu 2014. godine. Cilj projekta je istaknuti važnost poezije u današnjem svijetu te pokazati kako poezija može učiniti svijet ljepšim. Poezija postaje valuta plaćanja 21. ožujka kada će se u preko 23 zemlje diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, Julius Meinl kava plaćati stihovima. Tu dragocjenu valutu možete koristiti u više desetaka lokala u svakom većem gradu, a popis kafića možete saznati na linku http://bit.ly/1CmC2F4.

Za one željne ozbiljnijeg sadržaja preporučujemo Goranovo proljeće, našu najstariju i najugledniju pjesničku manifestaciju koja ove godine bilježi svoje 52. međunarodno izdanje. Program Goranovog proljeća odvija se u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu. Čitanja pjesnika, pjesničke večeri i glazbeni program uvod su u svečanu ceremoniju dodjele nagrada u Lukovdolu koja se dodjeljuje najboljim pjesnicima u nekoliko kategorija.

Nagrađeni su najbolji literarni rukopisi učenika osnovnih i srednjih škola Vlatki Bezeredi, Davidu Gašo, Goranu Matiću, Bruni Vučkoviću, Lani Sučec i Dominiku Čikoru, nagrada Goran za mlade pjesnike pripala je Goranu Čolakhodžiću, dok je nagrada Goranov vijenac pripala Mariju Sušku. Glazbeni dio programa izvodi folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić”.

Pjesnici 2

Zašto je pjesništvo važno te zašto treba podržati i poticati na još ovakvih sličnih akcija podsjeća nas jedan od najvećih hrvatskih pjesnika, A. B. Šimić sa svojim stihovima:

Pjesnici

Pjesnici su čuđenje u svijetu

Oni idu zemljom i njihove oči
velike i nijeme rastu pored stvari

Naslonivši uho
na ćutanje što ih okružuje i muči
pjesnici su vječno treptanje u svijetu

Foto: Shutterstock

Komentari