Švedska čokoladna torta

kladkakka-2

Ova sočna čokoladna torta (švedski: Kladdkaka) je jedna od najpopularnijih slastica u Švedskoj, a njezinoj popularnosti ide u prilog to što je tako jednostavna za napraviti. Trebate samo nekoliko osnovnih sastojaka kao što su jaja, tamna čokolada, maslac i šećer za ovu sočnu tortu koja neće razočarati nijednog ljubitelja tamne čokolade. Posebno volimo ovakve torte koje ne moraju izgledati savršeno već im njihov ‘rustikalni’ izgled daje dodatni šarm!

kladkakka-4

Postoje varijante s brašnom, a ovaj je inspiriran receptom bez brašna s bloga Call Me Cupcake Linde Lomelino, jedne od najpoznatijih švedskih blogerica i fotografkinja hrane.

Kako bi izbjegla upotrebu rafiniranog šećera, Lili s bloga Travelling Oven koristila je kokosov šećer koji je manje sladak i ima manji glikemijski index, a vi naravno odaberite po svom ukusu.
I budući da u tortu ide tako malo sastojaka, preporučujemo da koristite one najkvalitetnije. U ovoj su slastici domaća jaja iz organskog uzgoja i kvalitetna čokolada sa 70% kakaa. Ukrasite je čokoladnim jajima i dobit ćete idealnu tortu za vas uskršnji stol!

kladkakka-7

Sastojci:

250 g maslaca
250 g tamne čokolade
1/3 šalice (100 ml) jake kave ili vode
4 veća jaja, na sobnoj temperaturi
2/3 šalice (150 g) šećera (ja sam koristila kokosov šećer)
1 žličica vanilin ekstrakta
prstohvat soli

Ukrašavanje: šećer u prahu i čokoladna jaja

kladkakka-5

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 ºC. Pripremite kalup za torte (promjera 22 – 24 cm), namastite ga i obložite papirom za pečenje.

Stavite maslac i čokoladu u posudu srednje veličine i zagrijavajte na laganoj vatri dok se potpuno ne otope i povežu, povremeno promiješajte. Odmaknite s vatre i umiješajte kavu ili vodu, ostavite da se lagano ohladi. U većoj posudi za miksanje izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin ekstraktom dok ne dobijete laganu pjenastu smjesu. Umiješajte čokoladnu smjesu u smjesu dobivenu miksanjem jaja i šećera, dodajte malo soli i promiješajte da se poveže.

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za torte i pecite 40-45 minuta (nemojte prepeći!). Izvadite iz pećnice i ostavite da se torta dobro ohladi (moze i u frižideru) prije nego što je izvadite iz kalupa i pripremite za serviranje. Ukrasite tortu šećerom u prahu i čokoladnim jajima. Dobar tek!

kladkakka-8

Foto: Lili Basic Capaccetti

Komentari