Sve što ste htjeli znati o filmu Ljepotica i zvijer

beauty-and-the-beast-cover

Ljepotica i zvijer, 2017.

Jedna od najljepših Disneyevih ljubavnih priča svakako je ona o Ljepotici i zvijeri. Prije više od dvadeset i pet godina, točno pred Božić 1991. godine u kina diljem svijeta došla je prekrasna animirana priča nastala pod režiserskom palicom Garyja Trousdalea i Kirka Wisea. Bio je to trideseti animirani Disneyev film koji je donio francusku priču, bajku, spisateljice Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Ljepotica i zvijer

Emma Watson kao Belle, Ljepotica i zvijer, 2017.

Jeanne-Marie Leprince de Beaumont francuska je spisateljica iz 18. stoljeća koja je zaslužna za neke od najljepših priča i bajki toga doba. Tijekom svojeg književnog stvaralaštva napisala je četrnaest priča i bajki, no najpopularnija svakako je Ljepotica i zvijer, nastala kao adaptacija priče Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, a koju je Jeanne-Marie objavila 1756. godine.

Verzija koju današnji svijet poznaje i koja je ekranizirana, animirana i postavljena na kazališne daske, ona je iz pera Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, no svaki poznavatelj ove bajke trebao bi znati da postoji nešto drugačija verzija koja prethodi ovoj poznatoj, a to je ona koju potpisuje Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Gabrielle-Suzanne također je francuska spisateljica, no iz sedamnaestog stoljeća čije je originalna vezija ‘La Belle et la Bête’ mnogo duža i nešto drugačije radnje, no s istim likovima, njihovim odnosima i, na kraju, moralnom porukom i poukom.

Iako je svima Disneyev animirani film vjerovatno prva i jedina asocijacija na Ljepoticu i zvijer, francuski režiser Jean Cocteau ostvario je 1946. istoimeni igrani film. On je film režirao i adaptirao scenarij prema priči Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Belle je u tom filmu glumila poznata francuska glumica tog doba Josette Day. Nakon francuskog uspješnog igranog filma Disney je tijekom perioda od 1930-ih pa do 1950-ih pokušavao ostvariti animirani film ove poznate priče, no to se desilo tek 1991. godine.

beauty-and-the-beast-25th-anniversary

Ljepotica i zvijer, 1991.

Ljepotica i zvijer premijerno je prikazan 1991. godine kao nedovršeni film na New York Film Festival 29. rujna, da bi došao u američka kina 22. studenog, a svjetsku distribuciju imao je za vrijeme božićnih blagdana te godine, te je ostvario veliki uspjeh na kino blagajnama ostvarivši $425 milijuna dolara. Film je osvojio brojne nagrade i priznanja i bio je prvi animirani film nominiran za Oscara za najbolji film.

Disney "Beauty & the Beast 3D" (L-R) Babette, Mrs. Potts, Cogsworth, Lumiere and Chip. ©2011 Disney. All Rights Reserved.

Ljepotica i zvijer, 1991.

Na proljeće 1994., tijekom travnja Disneyev ‘Beauty and the Beast’ postavljen je na kazališne daske Broadwaya te su uslijedili filmovi ‘Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas’ 1997. godine i ‘Belle’s Magical World’ 1998. godine da bi 2012. film doživio i svoje 3D reizdanje. Krajem 2014. godine najavljen je novi, igrani film da bi njegova premijera bila zakazana za manje od tjedan dana, 16. ožujka, ove, 2017. godine.

Premijera iščekivane Disneyeve bajke se sve više bliži, a svakim tjednom dobivamo uvid u nove dijelove filma ili produkcije zbog kojih jedva čekamo da stigne u kina. U ovom novom filmu Ljepotica i zvijer glavnu ulogu Belle ima Emma Watson, dok zvijer glumi i daje mu glas Dan Stevens. U ulozi Gastona je Luke Evans, dok Mauricea glumi Kevin Kline. Iz bogate postave uloga istaknuli bismo još Ewana McGregora kao Lumièrea, Iana McKellena kao Cogswortha te Emmu Thompson kao Mrs. Potts.

null

Ljepotica i zvijer, 2017.

Kako se datum premijere bliži otkrivaju se dijelovi filma, saznajemo kakvu haljinu nosi Belle, dio njezine pjesme te smo tako do sada još saznali i čuli naslovnu pjesmu za Ljepoticu i zvijer koju su zajedno otpjevali John Legend i Ariana Grande te vidjeli i pripadajući magični video. Pjesmu ‘Tale As Old As Time’ je u originalu otpjevala Angela Lansbury koja je glas dala Gđi Potts, a zatim su poznatiju varijantu snimili Celine Dion i Peabo Bryson. Bila je objavljena kao jedina pjesma na soundtracku animiranog filma iz 1991. i ostala u pamćenju svima koji su u animiranoj bajci uživali, kao djeca ili odrasli.

2i Film i Journal vode pet (5) sretnih čitatelja i njihove pratnje (po jedan po dobitniku) na svečanu premijeru filma koja će se održati 13. ožujka u Muzeju Mimara u Zagrebu. Pošaljite svoje ima i prezime s predmetom emaila ‘ Ljepotica i zvijer’ na ifeellucky@journal.hr. Sretnike objavljujemo u ponedjeljak ujutro.

Matea Modrić, Ana-Marija Pavleković, Matea Bogdanić, Nataša Globlek i Lucija Hršak – čestitamo na osvojenim ulaznicama. Vama i vašoj pratnji želimo odličan provod!

Foto: Screenshot

Komentari