Strah od kupanja

Koliko god djeca zapravo voljela vodu, ponekad je se i boje. Njihov strah od vode se kod nekih može primijetiti za vrijeme kupanja u kadi, dok se kod nekih strah može primijetiti tek kada dođu na more. Kako god, ako ste primijetili da vaše dijete ima strah od vode, pročitajte što vam je činiti.

katejbaer1

Prvi djetetov susret s vodom je vrlo važan, kako bi dijete dobilo osjećaj sigurnosti, te kako se ne bi bojalo. Na vama je da mu pružite osjećaj sigurnosti prilikom kupanja, a to možete postići tako da kada kupate dijete u njegovim prvim danima i mjesecima, dijete uvijek čvrsto držite u ruci. Samo u vašim rukama dijete će se osjećati sigurno.

Što je dijete veće, postaje sve nemirnije za vrijeme kupanja, pa morate biti oprezniji kako mu ne bi voda ili sapun ušli u oči, jer mu se to može zamjeriti i stvoriti strah od svakog sljedećeg kupanja.

kupanje3

Potpuno je normalno da se dijete boji vode, te su rijetka djeca koja se ne boje vode uopće. Za vas kao roditelja je važno da razumijete taj dječji strah, te da mu budete potpora u tim trenucima. Nikada djetetu nemojte govoriti da se ne treba bojati, jer mu na taj način zapravo govorite da se osjeća pogrešno. Uvijek prihvaćajte djetetove osjećaje, koliko god oni vama bili neshvatljivi.

Djeci je za strah od vode dovoljno samo jedno loše iskustvo. Zato je vrlo važno da sa svojim djetetom razgovarate o strahu koji osjeća! Objasnite djetetu da se svako neugodno iskustvo u vodi može izbjeći, te da kupanje može biti sigurno.

Ako se dijete boji prati glavicu tijekom kupanja, nemojte mu glavicu oprati nasilno, nego ju perite uz puno strpljenja, tako da se s djetetom dogovarate. Pa tako primjerice stanite svaki puta s ispiranjem glavice, kada god dijete želi da stanete. U ovom slučaju kompromis mora postojati, kako bi obje strane bile zadovoljene.

katejbaer2

Iskoristite vodu za igranje! Igrajte se što više s djetetom za vrijeme kupanja, kako bi se kupanje počelo sviđati djetetu i kako bi ono dobilo dojam da je to veselo mjesto.

Ako vaše dijete nema strah od vode i kupanja u kadi, ne znači da neće imati strah od kupanja kada dođe na more. Pogled na veliku količinu vode, može u djetetu izazvati strah, zbog nepoznatog. Ako se taj strah pojavi, važno je da s djetetom razgovarate! Pomoći djetetu da svlada taj strah, treba postupno i na pažljiv način.

Nikada dijete nemojte siliti na vodu! A akcije poput bacanja u vodu ili nasilnog uranjanja, vam ne smiju biti niti na kraj pameti! Kada dođete na more, približavajte dijete moru postepeno, tako da se za početak samo neobavezno igra u plićaku. Oboružajte se igračkama, i neka dijete tamo osjeti sigurnost i zabavu.

kupanje2

Nemojte imati nikakva očekivanja od djeteta, što se tiče njegovog straha i ulaska u vodu, nego ga jednostavno pustite da samo diktira pravila. Dijete će postepno ulaziti u vodu, onako kako će njemu to odgovarati.

Za vrijeme djetetova igranja u vodi, trebate biti cijelo vrijeme uz njega, te ga niti na sekundu ne ispuštati, kako ne bi zaronilo ili bilo pošpricano, što će njegov strah ponovo donijeti na početak.

Ukoliko ćete u potpunosti razumjeti i poštovati strah svoga djeteta, te mu to jasno dati do znanja, dijete će se nakon nekog vremena opustiti i steći povjerenje u vas, pa će se automatski tako i opustiti, te htjeti ući dublje u vodu.

Pokušajte njegov strah malo po malo razbijati i uz pomoć priča u kojima su glavni likovi njegovi omiljeni junaci ili prijatelji s kojima se rado igra. Nosite sa sobom na plažu njegove omiljene igračke, kako bi se dijete prije opustilo prilikom ulaska u more.

katejbaer3

Kao i svaki strah, tako će i strah od kupanja proći, samo trebate dati vremena i imati puno strpljenja! Odmorite se i zabavite se onako kako svima odgovara, s puno poštovanja i uvažavanja jednih prema drugima.

Foto: @katebauer

Komentari