Gdje, što, kako: Varšava

Zaljubiti se u Varšavu! Tako glasi turistički slogan glavnog poljskog grada koji je u mnogočemu opravdan. Nekad razrušen grad, koji je putem fotografija odavao dojam osiromašenog i neperspektivnog središta, posljednjih je desetljeća sazreo u pravu turističku meku, koju tek treba otkriti. Varšava slovi kao najjeftinija europska metropola, a nedavno je i Dazeddigital imenovao grad kreativnim centrom kojeg vrijedi posjetiti.

post 02

Neki Varšavu nazivaju mlađom sestrom Berlina, no ono što ona uistinu nudi je mnogo više od ”multikulturalnog raspašoja”, kako pojedini Nijemci nazivaju svoj glavni grad. Zanimljivo je da njima Varšava predstavlja tradiciju, autentičnost i kulturu koja Berlinu nedostaje u naletu pomodnog individualnog društva koje odbacuje prošlost. Temelji na kojima je Varšava sazrela i dalje ostaju čvrsti i nepoljuljani, vjerna je svojoj povijesti i ističe je kao važnu za svoj društveni i kulturni napredak. Neki od najpoznatijih Varšavljana su Fryderyk Chopin, Tamara de Lempicka, Marie Curie, Krzysztof Kieslowski, Natalia LL, čija kreativna ostavština simbolizira kulturu cijele Poljske.

post 19

Središnja europska zemlja, na razmeđu zapada i istoka, s oko 40 milijuna stanovnika doživjela je gospodarski uzlet od ulaska u Europsku uniju. U Varšavi živi nešto manje od 2 milijuna stanovnika, a epitet slavenskog tigra prisvojila je i zbog kompletne rekonstrukcije, pa se danas posljedice rata teško mogu primijetiti. Poznata umjetna palma u središtu grada, koja je označivala židovski dio jedini je vrijedni artefakt iz prošlog stoljeća koji je ostao netaknut.

post 18
Usprkos burnoj prošlosti, grad danas pulsira pozitivnom energijom, nudeći strancima zanimljiv i poučan odmor i razonodu. Nikad dosadan grad, s mnogo skrivenih kutaka, koji zrače i privlače svojom nenametljivošću najbolje je posjetiti u proljetnim ili ljetnim mjesecima, jer dolazak zimi može biti vrlo neugodan, zbog jakih sjevernih vjetrova koji obilazak čine nesnosnim.

post 07

ŚRÓDMIEŚCIE – PALAČA KULTURE I ZNANOSTI

Središnji dio metropole čini moderan i novo izgrađen kompleks nebodera koje omeđuju Palaču kulture i znanosti, simbola Varšave koju im je nakon rata poklonila Rusija. Poljaci su je više puta htjeli rušiti, ali ostala je kao najveći suvenir takozvanog poljsko-sovjetskog prijateljstva. Iako izvana nije atraktivna, unutar nje nalazi se originalni interijer s neobičnim stupovima, drvenim podovima i lusterima, a s 30. kata palače pruža se očaravajući pogled na cijeli grad. To je i najviša točka u Varšavi koja uz novoizgrađene nebodere čini divan skyline (među pet najviših u Europi) koji se može vidjeti s različitih mjesta u gradu.

post 7498

Grad je urbano, multikulturno središte, obilježeno prostranim ulicama, brojnim crkvama, restoranima i impozantnim građevinama. Centar grada omeđuju avenije koje su često zakrčene, pa je javnim prijevozom ponekad teško stići na vrijeme, tek dvije linije metroa ne povezuju cijeli grad.
Najvažnije i najljepše ulice nalaze se na potezu između Centralne postaje i Starog grada, pa je šetnja Nowym Swiatom, Świętokrzyskom i Krakowskie Przedmieściem nezaobilazna.

post 15

Iz svake veće ulice zalazi se u manju i tako otkriva novi dio grada. Ipak, pobjedu odnosi najhipsterskije mjesto u središtu, Plac Zbawiciela odnosno Trg Spasitelja, koji uvelike podsjeća na okrugle pariške melting potove. U sredini trga nalazila se velika duga, kao simbol jednakosti i tolerancije, koja je više puta spaljivana, no svaki put obnovljena. No prije par mjeseci, gradske vlasti su je maknule s trga s namjerom da je presele u muzejski centar, gdje će biti zaštićena. Nasuprot nje nalazi se gotička crkva, okružena kafićima i restoranima, koji vikendom vrve od posjetitelja. Inače u jednom od restorana, možete čekati za stol i uslugu preko sat vremena. Često se organiziraju i svirke, pa trg odiše pravom dušom razigrane europske metropole.

post 13

KULTURNO SREDIŠTE

Kultura je ono što pokreće svaku veliku metropolu, a Varšava se izdiže kao moćan grad na kulturnoj mapi. Uz brojne palače, muzeje i galerije, bitna su i kazališta, te koncerti klasične glazbe, koji se od proljeća svake nedjelje odvijaju u Łazienki parku, kod impozantnog spomenika F. Chopina. Ovaj kompozitor važna je ličnost čiju ostavštinu Varšavljani tretiraju kao brand. Iako je rođen u Želazowoj Voli, malom selu u blizini grada, školovao se i živio u Varšavi, gdje mu je posvećen muzej i ‘svirajuće’ klupe na svakom koraku u centru. Pritiskom na gumb klupe ”zasviraju” njegova najvažnija djela.

post 14

Izuzetno pristupačni varšavski muzeji cijene svoju publiku i svakog tjedna odabran je jedan dan kada posjetitelji mogu besplatno razgledati postave, koji su većinom međunarodni. Najistaknutiji muzeji su Narodni muzej, suvremena galerija Zacheta, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej Varšavskog ustanka, Ujazdowski palača te Muzej Frydryka Chopina. Posebna atrakcija je Fotoplastikon. Smješten u malom dvorišnom stanu ovaj veliki stroj za pregled dijapozitiva nudi 20-minutne projekcije starih fotografija iz svih gradova Poljske. Uz muzeje, posebno se ističu i nezavisna kina, koji se nalaze u svakom od 18 kvartova. Kinoteka, Kino Muranow, Luna, Femina i dr. nude nezavisne kinematografske naslove u pažljivo uređenim retro interijerima. Kulturan život nikako nije manjkav i za Varšavljane je posjet nekoj od kulturnih institucija na listi prioriteta.

post 16

Grad obiluje parkovima i crkvama, skoro da i ne postoji ulica koja nema barem malu kapelicu ili kvart koji nema svoj park. Najpoznatiji i najveći park je Łazienki, unutar kojeg se nalazi poznata klasicistička Palača na vodi. Najjužniji dio grada krasi ljetna rezidencija kraljevskih obitelji, palača Wilanow, omeđena velikim vrtom i jezerom kojim se može veslati u iznajmljenom čamcu.

post 22

STARI GRAD

Najšarmantniji dio je Stari grad na Placu Zamkowy, na kojem se nalazi Kraljev dvor, kip kralju Sigismundu koji je, nakon Krakowa, učinio Varšavu glavnim gradom, preselivši svoju rezidenciju ondje u 16.st. Stari grad omeđuju obrambene zidine utvrde Barbacan po kojima se može šetati i kupiti suvenire, a karakteristične šarene zgrade unutar utvrde podsjećaju na tipične baltičke i sjeverne europske gradove.

post 7544

Varšava je poljski centar znanosti i istraživanja, a godišnje njome prođe na tisuće stranih studenata. Novoizgrađeni kompleks Sveučilišta sačinjava vibrantan spoj povijesti i sadašnjosti. Stara sveučilišna biblioteka otkucava 200. godišnjicu osnutka sveučilišta, a svakog dana u podne pušta se himna Gaudeamus. Nešto dalje nalazi se i nova Biblioteka, s velikim vrtom na svome krovu. Ispred ulaza namjerno je ostavljena jarko roza skela, koju je arhitekt kreirao kako bi predstavljala suvremene pomake u izgradnji. Ipak prava ljepota knjižnice nije samo u hipsterskom interijeru, prepunom biljaka, zelenila i ugodnih vreća u koje se studenti uvale kako bi čitali ili spavali, već se sa krova pruža pogled na sve strane, a posebno se ističe i skyline Varšave.

post 7446

RIJEKA WISLA I ISTOČNI DIO

Centar zbivanja je u zapadnom dijelu grada kojeg rijeka Vistula (prolazi kroz Krakow i Gdansk) dijeli s istočnim koji je povezan s 5 mostova. Ipak, Praga, glavna četvrt na istočnoj strani slovi kao jedan od najopasnijih predjela i često se ne savjetuje obilazak njime. Međutim ondje se može pronaći puno zanimljivosti, kao što je Zoo park, Arena u kojoj je održano europsko nogometno prvenstvo, plaža koja je posebno atraktivna za roštilj i raznodu, te kompleks stare tvornice koji je preuređen u dizajnerski koncept centar pod imenom Soho Factory.

post 06

Pažnju treba skrenuti na varšavsku poslugu u kafićima. Ondje je kava skupo piće, jedan espreso najčešće je oko 12 kuna, dok za kavu s mlijekom treba izdvojiti 20! Ipak, pravo je umijeće pronaći mjesto koje servira ukusnu kavu. Jedno takvo je My’oh’my, sladak kafić u samom centru grada. Posluga je druga priča, u većini lokala ne postoji konobarska usluga, već je sve samoposluga. Na takvu situaciju jednostavno se treba naviknuti, s time da Varšavljani nisu vični kulturi dugog ispijanja kava. Ono što je svakako poželjno je ispijanje vodke (poljski: vudka) ili poljske pive, koja je za svaku preporuku. Naravno tu je i nezaobilazni noćni život, u proljeće on doslovno procvjeta, ljudi kao da se probude iz zimskog sna, a pored Visle se otvore brojni klubovi i kafići, koji tvore pravu gradsku žilu kucavicu. Svi su na otvorenom i ponekad se doima kao da hodate mediteranskom rivom, sve vrvi od života i zabave, a cijene su više nego pristupačne. U centru se može naći pregršt klubova za svačiji ukus; Nowa Jerozolima, Bal, Glam, Klub Park, Sketch..lista je poduža, a partiji zagarantirani.

post 05

GDJE ŠOPINGIRATI?

U centru je najlakše otići u Zlote Tarasy prepoznatljiv po neobičnoj arhitekturi, ondje ćete naći sve najbitnije high street i skuplje brendove. Ako ste raspoloženi za suvremenije stvari, trebate prijeći rijeku i zaputiti se u Soho factory, posh središte s brojnim dućanima koji plijene pažnju neobičnim dizajnom. Kompleks Mysia 3 u centru grada zadovoljit će visoke kriterije i želje svih koji kupuju sa stilom i paze na odabir brenda.

post 12

GDJE ODSJESTI?

Smještaj u Varšavi je lako naći i cijene nisu previsoke. Brojni hoteli u centru nude divne poglede na grad, pa su ujedno i najbolji odabir. Novotel, Mercury, Sofitel ili Martin Sobieski, dok se oni dubljeg džepa mogu zaputiti u Hotel Bristol, najstariji hotel koji se nalazi tik do Predsjedničke palače, pa je i omiljeno odredište brojnih državnika i političara.

post 20

GDJE JESTI?

Ponuda je fantastična, gdje god se zaputili počastite se pravim poljskim specijalitetom, pierogima! Zapiecek je lanac restorana koji se nalazi svuda po širem centru, i s njihovom domaćom kuhinjom i atmosferom nećete pogriješiti, baš dočaravaju dojam starih vremena. Broj 1. na listi restorana je Maka i Woda s odličnom ponudom pizza, pašta, vina i talijanske kuhinje. Ipak, meni najdraže mjesto definitivno je Manekin, restoran specijaliziran za palačinke na sve moguće načine, začudili biste se što sve možete kombinirati, iako se na red zna čekati i preko pola sata. Ako ste raspoloženi za balkansku kuhinju, Yugo je pravo mjesto, pljeskavice kakve se rijetko nađu čak i na našim prostorima.

post 11

Poljska u mome srcu, pjevao je Štulić 80-ih, a i dan danas vrijedi taj moto za sve koji posjete tu zemlju. Uz glavni grad vrijedi posjetiti Gdansk, Krakow, Poznan, Lodz i Wroclaw, i to vlakom, što je ugodno i isplativo, a tokom vožnje pružaju se i pogledi na ravnice, dvorce, jezera i druge ljepote te zemlje.

Tekst i Foto: Anja Stević

Komentari