Što tehnologija i gastro imaju zajedničko?

Tamara Novaković s bloga Bite My Cake otkrila nam je kako joj tehnologija pomaže u blogerskim aktivnostima te kako izgleda proces realizacije jedne objave na njenom blogu. Tamara koristi novi Windows 10 operativni sistem, a ako vas je ikad zanimalo što se sve događa u vremenu od kupovine namirnica pa sve do gotovog posta kojeg čitate i prema kojem pripremate recepte, pročitajte detalje u nastavku.

bitemycake11

Tamara Novaković

U svom gotovo svakodnevnom blogerskom radu neophodno mi je, naravno, korištenje računala. Vodim blog o kolačima, a mnogi se iznenade kad shvate koliko je vremena potrebno da bi nastao jedan post na blogu. Od ideje, kupovine namirnica i pripreme hrane pa do namještanja scene i fotografiranja prođe podosta vremena. To je tek prvi dio posla, drugi dio premješta se iz kuhinje u radnu sobu za računalo. Potrebno je izabrati fotografije te ih obraditi, a tek onda složiti i napisati post za blog. Dakle, istovremeno trebate biti slastičar, fotograf, stilist, grafičar, novinar.

Čokoladna torta s marcipanom

Čokoladna torta s marcipanom

Bila sam čak primorana naučiti nešto minimalno programiranja, kako bih napravila svoj blog. Ponekad mi rad za računalom uzme više vremena no što mi je potrebno da ispečem kolač i uslikam ga, a za bilo koje bloganje, pa tako i gastro, jasno je da je tehnologija neophodna. Koristim nekoliko programa u Windows 10 koje mi taj posao uvelike olakšavaju. Fotografije ne obrađujem previše, obično podesim kontrast i svjetlinu.

bitemycake4

Za to mi odlično služi galerija za fotografije u Windowsima koja omogućava ovakve osnovne korekcije. Ona ujedinjuje program za pregled slika, uređivanje i izrezivanje. Osim toga, fotografiju možete i podijeliti izravno iz ovog preglednika (npr. pošta, Twitter).

bitemycake10

Ponekad na fotografije dodajem razne natpise i tematske sličice, a za tu priliku koristim Adobe Photoshop, ili za jednostavnije operacije besplatni Adope Photoshop Express, kojeg sam downloadala iz Windows Storea. Nezaobilazan je, svakako, Office. Uglavnom koristim Word, u kojemu pišem recepte i članke za blog i druge web stranice. Novi Word 2016 opremljen je brojnim funkcijama koje volim koristiti kako bih si pojednostavila ovaj proces, a jedna od meni dražih je mogućnost brzog umetanja slika te rukopisne napomene, koje mi osobito dobro dođu pri sastavljanju recepata.

bitemycake7

U Windows Storeu pronašla sam nekoliko aplikacija kojima se vraćam svakodnevno po inspiraciju, kao što su recepti Jamieja Olivera.

bitemycake6

Program koji me posebno oduševljava i o kojemu često govorim, a kojega sam tek nedavno otkrila je OneNote. Smatram ga super-programom, koji u sebi objedinjuje Word, Excel, Paint i Powerpoint. To je moj virtualni notes u kojemu sastavljam recepte, šoping listu namirnica, planiram listu kolača za određene prigode, crtam i planiram izgled torte itd. OneNote izgledom zaista podsjeća na notes, a sve što u njega pišete i lijepite možete podijeliti po sekcijama (stranicama) i tabovima, što mi uvelike olakšava snalaženje. Imam jednu staru papirnatu bilježnicu s receptima, a u ovom programu napravila sam si upravo takvu virtualnu kopiju bilježnice, gdje su mi zapisani svi recepti.

bitemycake

Osim pisanja, u njega možete stavljati slike (izravno s računala ili weba – svaku stranicu možete uhvatiti kao bilješku pa ju uređivati), tablice iz Excela, a nudi vam i snimanje glasovnih zabilješki. U njega možete spremati članke s interneta i čitati ih kasnije (dakle, za čitanje ne trebate biti povezani na internet). Za razliku od npr. Worda, ovdje možete pisati po bilo kojem dijelu ekrana, tj. “papira”, i ne morate konstantno spremati dokument, već ga program sam automatski sprema dok radite. Svoj rad možete spremiti i u .pdf i .doc obliku.

bitemycake2

Bloganje može uzeti dosta vremena, ali užitak je imati svoj djelić virtualnog prostora u kojemu se možete kreativno izraziti. Osim toga, naučit ćete mnogo, a znati se služiti tehnologijom i raznim programima je neophodno. Na našu sreću, danas je tu mnogo aplikacija koje ovaj hobi ili posao uvelike olakšavaju i čine ga zanimljivim i zabavnim.

bitemycake12

Komentari