Što skrivaju zagrebačka dvorišta?

pogled na zagreb (5)

Šetajući ulicama Zagreba, postoje mjesta i stvari koje će svatko zamijetiti, bilo da se radi o nekome tko oduvijek živi u Zagrebu ili turistu koji je za posjet izdvojio tek dva, tri dana. Njihovi se ulazi nalaze tik do ceste, terase okupiraju pješačke zone ili ih njihova veličina i povijesna ili kulturna važnost čine nezaobilaznim mjestima i magnetnim točkama.

No, postoje mjesta koja, poput malih bisera, skrivaju zagrebački prolazi, haustori i dvorišta i koja će užurbani prolaznik nerijetko propustiti. Na njih će naići pokoji izgubljeni pogled, znatiželjno uho koje su privukli glazba i žamor ili avanturista u potrazi za još neistraženim. Za vas, mi smo istražili što to kriju zagrebačka dvorišta. U nastavku vam donosimo neke od naših dvorišnih favorita.

JUTRO (Teslina 9)

Svaki dan započinje jutrom, a uputite li se u Teslinu ulicu, u uvučenom starozagrebačkom dvorištu na broju 9, Jutro će postati vaš omiljeni dio dana i ako se ne možete nazvati jutarnjom pticom. U ovaj šarmantni art cafe bar zaputite se na jutarnju kavu i najfiniji podsjetnik na djetinjstvo (čokolino, naravno), zasluženi popodnevni odmor uz odličnu tortu ili na večernje druženje s prijateljima uz pivu i svirku uživo. Šarenilo njegovog interijera obožavat će i mališani za koje Jutro ima spreman mali kutak za igru.

ULIČNI ORMAR (Jurišićeva 16)

Mali otvoreni kovčeg u Jurišićevoj ulici smjerokaz je za ormar u kojem svaki komad odjeće već ima svoju priču. Vrata Uličnog ormara vode vas u interijer koji odiše duhom nekih prošlih vremena, a zidove, osim ukrasa koji podsjećaju na one s bakinog tavana, prekriva pomno odrabrana vintage i second-hand odjeća koja će i onim skeptičnim posjetiteljima otjerati svaku predrasudu o već voljenim komadima odjeće.

SLATKA TVORNICA MEDENKO (Jurja Žerjavića 7/2)

Ljubitelji slatkoga krajem ljeta su na svoj radar dodali ulicu Jurja Žerjavića gdje se u skrivenom dvorištu na broju 7 otvorila Slatka tvornica Medenko, popularna sladoledarnica iz Samobora. Domaća receptura njihovog ručno rađenog sladoleda bila je ono što je osvojilo hrvatsku gastronomsku scenu, a neobični i raznovrsni okusi, koji se u njihovom hladnjaku mijenjaju tjedno ili sezonski, ono što je privuklo mnoge posjetitelje. Zavidnoj ponudi sladoleda ove su godine dodali i sorbet. Nakon kuglice ili dvije, ovom sladoledu ne samo da ćete se uvijek vraćati, već ćete ga htjeti ponijeti kući. Pakirani sladoled, osim u sladoledarnici, možete naći u Cogito Coffee Shopu i dućanu zdrave hrane Grga Čvarak na Vrbanima.

U DVORIŠTU (Jurja Žerjavića 7/2)

Nemoguće je da otkrijete Slatku tvornicu Medenko, a ne zamijetite kafić U dvorištu (ili obrnuto) jer njihov dom isto je skriveno dvorište na zagrebačkom Zelenom valu. No, u ovo vas dvorište neće namamiti samo potraga za domaćim sladoledom, već i miris odlične kave koji ćete osjetiti kako se iz haustora širi ulicom Jurja Žerjavića, negdje oko broja 7. Kavoljupcima će odlična kava biti dovoljan razlog da se vraćaju na pitoresknu terasu čiji su zidovi oslikani grafitima, ali topli ambijent i prijateljska atmosfera osvojit će sve, čak i vaše kućne ljubimce koji su ovdje uvijek dobro došli.

GALERIJA NOVA (Teslina 7)

Takozvani atrij na kućnom broju 7 u Teslinoj ulici, adresa je koja će mnoge podsjetiti na Zagrebačko kazalište mladih. U tom se dvorištu krije još jedan kulturni prostor vrijedan vaše pažnje i posjeta. Galerija Nova nezaobilazni je prostor na karti nezavisne kulture Zagreba od 1975. godine. Od svojega osnutka sredinom 70-ih pa sve do danas, zahvaljujući kolektivu WHW, Galerija Nova istaknula se kao mjesto lišeno pretencioznosti i posvećeno novim i zanimljivim projektima s polja najčešće, ali ne i isključivo, vizualne umjetnosti.

COGITO COFFEE SHOP (Varšavska 11)

cogito coffee shop

Nakon što su se okušali u prženju kave, Matija Hrkić i Matija Belović (vlasnik spomenutog kafića U dvorištu) odlučili su krenuti korak dalje i svojoj Cogito Coffee Roasters avanturi dodati Cogito Coffee Shop s ciljem da ljudima približe vrhunsku kavu i umjetnost njezinog stvaranja od početnog zrna do posljednje kapi u šalici. Skriven u Obrtničkom prolazu iza broja 11 u Varšavskoj ulici, Cogito Coffee Shop mjesto je gdje se spajaju privlačan industrijski dizajn i šalica najbolje kave, a sasvim običan dan posebnim će učiniti desert ili koktel na bazi kave.

SWANKY MINT HOSTEL (Ilica 50)

Swanky Mint Hostel prvi su otkrili turisti. Ubrzo, ovaj je hostel osvojio titulu najboljeg u Hrvatskoj, ali i počasno mjesto na listi najboljih europskih hostela prestižnog britanskog lista The Telegraph. Ovog ljeta terasa hostela skrivena u jednom od dvorišta u Ilici postala je omiljeno okupljalište ne samo stranaca, već i njihovih domaćina. Za Zagrepčane Swanky Mint postao je mjesto odličnih live nastupa, gina i ugodne atmosfere zbog koje se uvijek traži stolica više. I u hladnijim danima ispred nas u Swanky-u neće nedostajati zanimljivih događanja. Ako već niste, Swanky Mint Hostel otkrijete u Ilici, u dvorištu koje se krije iza broja pedeset.

ZAGREBAČKI PLESNI CENTAR (Ilica 10)

Od Jelačićevog trga dijeli vas samo par koraka do mjesta gdje stanuje suvremeni ples. Nakon turbulentnog završetka prošle sezone, Zagrebački plesni centar u rujnu je opet otvorio svoja vrata u svijet plesa. Bilo da se odlučite krenuti na jedan od mnogih plesnih tečajeva koji pokrivaju sve dobne skupine ili ćete svoje mjesto naći u ulozi gledatelja, neobična zgrada u dvorištu Ilice 10 natjerat će vas da se zaljubite u umjetnost plesa.

BACCHUS JAZZ BAR (Trg kralja Tomislava 16)

Prekrasni haustor, čiji se izlaz nalazi na Tomislavcu, vodi vas do ulaza u jazz bar Bacchus koji je iz mjesta voljenog od strane ljubitelja jazz-a prerastao u idealno mjesto za mirniji subotnji izlazak ili popodnevnu kavu. Terasa u dvorištu pretvorena je u zelenu oazu koja će postati vaše omiljeno mjesto za bijeg od gradske vreve, a u njegovom mračnom interijeru uvijek ispunjenom odličnom glazbom nakratko ćete otputovati u zlatno doba jazz-a 20ih godina prošlog stoljeća.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram, Facebook, Rajna Raguž

Komentari