Što, gdje, kako: St. Barts

Službeno prozvan St. Barthélemy još u 17. stoljeću od francuskih doseljenika, ali s mnogo nadimaka poput St. Bart, St. Barth, St. Bart’s i St. Barth’s, ali službeno-neslužbeno skraćeno nazvan St. Barts, ovo je definitivno jedan od najomiljenijih karipskih otoka.

St. Barts

Zovu ga još “St. Moritz Kariba” jer su njegov šarm još sredinom pedesetih godina otkrile superbogate obitelji Rockefeller i Rothschild. Mali otok, veličine 21 četvorni kilometar, okružen je rajskim pješčanim plažama, a iz tropskog zelenila s brežuljaka vire crveni krovovi vila i boutique hotela.

St. Barts

Iako glasi kao jedan od najskupljih otoka na svijetu na kojem ljetuju vlasnici hi-tech kompanija, naftni magnati, Oskarovci i glazbene zvijezde poput Paula McCartneya, Stinga, Beyoncé, Jay-Z-ja i Jon Bon Jovija, još uvijek možete naći tajna mjesta s pristupačnim cijenama smještaja. Preporučujemo najam kuće te putovanje u većoj grupi kako bi podijelili troškove smještaja i hrane. Ukoliko ipak volite restorane, neće vas razočarati jer glase kao najbolji na Karibima, a gotovo svi su “chic&stylish”.

St. Barts

Hotel Eden Rock

Nakon svega što ste čuli o ovom predivnom otočiću, zasigurno očekujete i crveni tepih na aerodromu no upravo je suprotno – ovaj mali aerodrom jedan je od najopasnijih na svijetu. I iako glasi kao pješčanik bogatih i slavnih koji su stalno nasmijani uz čašu francuskog rosea, ovdje ćete naći i sasvim obične ljude koji vole prirodu te ležernu atmosferu ovog otoka. Glavni grad Gustavia pun je dizajnerskih dućana okruženih megajahtama, dok se na drugoj strani nalazi gradić St. Jean kojeg zbog svojih barova uspoređuju sa St. Tropezom.

St. Barts

Najbolje vrijeme za posjetiti St. Bart’s su svibanj i lipanj kada je vrijeme gotovo savršeno, bez ijednog oblaka. Mi volimo francusku “vibru” koja vlada ovim otokom – od pekarnica, restorana pa sve do chic dućančića.

St. BartsNe propustite posjetiti plažu Baie de St. John i ručati u Eden Rock Hotelu.

Baie de St. John

Baie de St. John

Obavezno posjetite plažu Saline, čudo netaknute prirode koja oduzima dah nakon što uskim puteljkom praćeni kornjačama kroz stijene jedno stignete na nju. Tamo navratite u Tamarin – uz fantastičnu hranu u ležernom ambijentu, poželjet ćete zauvijek ostati u ovom rajskom otoku.

Plaža Saline

Plaža Saline

Bar Nikki Beach

Bar Nikki Beach

Foto: Shutterstock, Hotel Eden Rock, Nikki Beach Facebook

Komentari