Što, gdje, kako: Maldivi

Tirkizni raj. Tako izgledaju Maldivi kada ih gledate iz hidroaviona koji prevoze goste u jedan od resorta koji su se smjestili na nešto više od stotinjak od 1190 pješčanih otočića. Otočići se prostiru na 90 tisuća četvornih kilometara, od kojih samo 298 četvornih kilometara izviru iznad Indijskog oceana i jugozapadno od obala Šri Lanke, grupiranih u 26 otočnih skupina, tzv. atola. Službeni jezik otočana je Dhivehi, ali engleski jezik se govori od slijetanja u zračnu luku preko glavnog grada Malea do svih hotela i resorta na Maldivima. Valuta je maldivska rufija (MVR), ali na put možete slobodno ponijeti američke dolare ili eure, a hoteli prihvaćaju i kreditne kartice, najčešće MasterCard i Visu.

Maldivi

Klima na Maldivima je tropska uz prilično stabilne i vrlo ugodne prosječne temperature od 26-32°C uz dva klimatska razdoblja. Kako u zadnjih nekoliko godina možemo primijetiti određene klimatske promjene, kišno i sušno razdoblje se i na Maldivima malo promijenilo. Naime, iako je nekoć kišno razdoblje bilo od travnja do kraja listopada, u zadnjih nekoliko godina vrijeme u travnju i svibnju je više zahvatilo sušnu sezonu, a u drugoj polovici listopada i početkom studenog su zabilježena jača kišna razdoblja. I za vrijeme kišne sezone temperature se ne spuštaju ispod 25°C, a često se događa da cijeli tjedan bude sunčan uz samo poneki jači pljusak. Ovaj period raj je za ljubitelje surfanja budući da jači vjetrovi oblikuju velike duge valove.

Maldivi

Posebno je važno napomenuti da već od polovice travnja do kraja listopada većina hotela na Maldivima nudi velike popuste na smještaj i first minute rezervacije do 30, 60 ili 90 dana prije putovanja i posebne pogodnosti kao što su besplatni transferi, polupansion ili razne aktivnosti i izleti, pa su cijene znatno povoljnije nego u zimskom periodu.

Maldivi

Maldivi su obitavalište za više od 2000 vrsta riba, manti (vrste raža) i kitopsina, a nemojte se prestrašiti ako u plićaku vidite tzv. ‘baby sharks’ – male morske pse, jer nisu opasni za ljude, ali vole se grijati u toplom moru koje u plićaku doseže i temperaturu od 29-30°C. A što se tiče ostalih vrsta morskih pasa morate znati da su Maldivi jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu za plivanje i ljubitelje ronjenja. U ovim vodama nije zabilježen niti jedan fatalni susret čovjeka i psine, pa se opustite i uživajte u predivnim podmorskim slikama. Ako vam se ukaže prilika i resort u kojemu odsjednete u ponudi ima izlet tijekom kojeg ćete moći vidjeti i roniti s ražama ili kitopsinama toplo preporučujem da se bez razmišljanja pridružite grupici i odvažite se čak i ako na kraju ne želite uskočiti među ta divna stvorenja.

Maldivi

Maldivi ne bi bili to što jesu da nema koraljnih grebena koji već tisućama godina krune otočiće i čine prirodan štit, a ujedno održavaju ravnotežu ovog jedinstvenog ekosustava. Koliko god su čvrsti i dobro podnose udare valova, toliko su i krhki, a najveći neprijatelji su im klimatske promjene i zagađenje mora. Stoga ne čudi činjenica da se većina resorta na Maldivima s ciljem opstanka i očuvanja ovog tropskog Raja okreće ekološki održivom razvoju. I mi smo tijekom posjeta prisustvovali predavanju biologa koji nam je prije izleta objasnio da svaki posjetitelj može pridonijeti očuvanju flore i faune. Pravilo je vrlo jednostavno – gledaj, ali ne diraj! Koralji su vrlo krhki, ribice plivaju svojim putem ispred i oko vas kao i sve ostale životinje koje ćete uočiti plutajući s maskom i disalicom na površini mora.

Maldivi

Na Maldive je najbolje ponijeti japanke, sandale i ljetnu odjeću, jer ćete većinu vremena provesti bosih nogu na baršunastom pijesku. Ako se odlučite povesti cijelu obitelj na Maldive, djeca će uživati u svakom trenutku jer gotovo svi resorti imaju dječje klubove koji nude razne sadržaje i aktivnosti na kopnu i na moru. Tinejdžerima su obično na raspolaganju razni sportovi na moru, a resorti na većim otocima nude i sportske aktivnosti kao što su tenis ili odbojka na pijesku. Budući da je smještaj na Maldivima obično u vilama unutar otoka, na plaži ili nad morem i dosta resorta ne nudi smještaj za 2 odraslih i 2 djece u jednoj vili, najbolje bi bilo odabrati resort u kojem cijela obitelj može biti u jednoj vili, a neki resorti čak imaju i posebne pogodnosti za djecu tako da je uz 2 odrasle osobe smještaj za 2 djece do 11 godina besplatan.

maldivi7

Kojim putem i na koji otok?

Odlazak na Maldive iz Hrvatske danas više nije tako skup kao što je nekoć bio radi sve veće konkurencije u zračnom prometu i dolaskom novih zrakoplovnih kompanija kao što je Fly Dubai, koji leti izravno iz Zagreba za Dubai i dalje se veže na let za Maldive. Vrlo su atraktivne njihove posebne ponude, pa je na primjer let za Maldive iz Zagreba prošli tjedan bio na akciji. Međutim postoji i mnogo drugih kombinacija za let do Maldiva preko Istanbula, Dohe, Beča, Frankfurta ili drugih europskih gradova, a konačni odabir obično određuje cijena.

Maldivi

U zadnjih pet godina Maldivi su postali vrlo interesantna destinacija sve većem broju turista, pa su priliku za gradnjom novih resorta ili preuređenjem postojećih iskoristili i razni svjetski poznati hotelski lanci kao što su Shangri La, Park Hyatt, JA Hotels and Resorts, Jumeirah grupa, COMO hoteli, Anantara, LUX, Six Senses i Holiday Inn i neke manje grupacije kao što su Sun Resorts, Sun Siyam, Atmosphere Hotels and Resorts i drugi.

Među prva tri hotela na Maldivima 1973. godine otvoren je Baros koji je i danas u vlasništvu lokalne obitelji. Zamislite: jedina komunikacija sa svijetom bila je putem Morseovog koda, a transfer do hotela tradicionalnim dhoni brodom na jedra trajao je tri sata dok se danas s brzim motornim brodovima dolazi za 15-tak minuta. Resort je i danas u vlasništvu lokalne obitelji i vrlo je popularan jer je priroda na otoku i u moru do danas očuvana, a ljubaznim domaćinima gosti se rado vraćaju.

Maldivi

Sve veća ponuda hotela i resorta pomalo je i zbunjujuća, pa iako svi na slikama odlično izgledaju ipak je potrebno prije puta razmisliti što očekujete od odmora? Potpuno opuštanje na manjem otoku s manje gostiju ili više volite aktivniji odmor na većem otoku s više aktivnosti i sadržaja za cijelu obitelj, polupansion, puni pansion ili all inclusive uslugu, resort bliže zračnoj luci i transfer brodom ili vam ne smeta još jedan let hidroavionom ili pravim avionom… sve su to pitanja na koja bi trebali imati odgovore prije puta kako biste na Maldivima u potpunosti uživali u odmoru.

Maldivi

Danas ćemo vam predstaviti dva hotela za obiteljski odmor, od kojih je prvi jedan od novije otvorenih all inclusive resorta, a drugi već godinama privlači goste nepretencioznim luksuzom.

Atmosphere Kanifushi – odmor za cijelu obitelj

30-tak minuta leta hidroavionom od međunarodne zračne luke Male na otoku Kanifushi koji čini skupinu Lhaviyani atola smjestio se resort Atmosphere otvoren u prosincu 2013. Otok je gotovo 2 kilometra dugačak i sve vile su smještene na zapadnoj strani otoka uz prekrasnu pješčanu plažu. Gostima je na raspolaganju smještaj u Sunset Beach, Sunset Family, Sunset Junior Suite i Sunset Pool vilama koje su veličine od 100 do 192 četvornih metara. Sve vile mogu primiti 2 odrasle osobe i 2 djece do 14 godina, a Family vile (dvije spojene Beach Ville sa zajedničkim vanjskim vrtom) su posebno namijenjene za veće obitelji do 4 djece ili 4 odrasle osobe i 2 djece ili 3 odrasle osobe i 3 djece. Sunset Pool vile imaju i privatne bazene veličine 30 kvadratnih metara i smještene su na sjeverozapadnom vrhu otoka pružajući gostima potpuni mir i privatnost uz razne dodatne usluge uključene u cijenu, kao što je doručak u vili, večere u The Sunset restoranu i uslugu butlera.

maldivi_atmosphere10

U hotelima s 5 zvjezdica goste često iznenade cijene alkoholnih pića, ali u Atmosphere Premium All Inclusive paket uključuje osim doručka, ručka i večere u glavnom restoranu The Spice, lagane obroke u lounge baru The Liquid ili The Sunset i u jedinom vegetarijanskom restoranu na Maldivima Just Veg, i odabrana premium alkoholna pića, vino, pivo i koktele.

Maldivi

Djecu možete pustiti da bezbrižno uživaju u The Kids Club dječjem klubu, a tinejdžeri u raznim sportskim aktivnostima kao što su vožnja katamaranom, kanuima, jedrenju na dasci ili ronjenju s maskom i disalicom. Dva izleta na obližnji koraljni greben dnevno također su uključena u cijenu, kao i jedan dodatni izlet po izboru od 6 raznih u ponudi. Roditelji se za to vrijeme mogu opustiti uz 50% popusta na jednu masažu za parove u Akiri Spa by Mandara ili uz 20% popusta za dvije osobe za zaron u duboko plavetnilo.

Maldivi

Iskoristite posebnu ljetnu ponudu za putovanje od 1. svibnja do 30. lipnja uz popust od 12% za rezervacije do 31. ožujka ili 12% od 1. srpnja do 31. listopada za rezervacije do 30. travnja i uštedite u ljetnom periodu na smještaju uz besplatna noćenja 7 za 5 od 1. svibnja do 31. listopada.

Maldivi

Soneva Fushi – No news, no shoes (Odmor bez vijesti i bez cipela)

Pitala sam se prije posjeta Maldivima što znači riječ Soneva? Kako većinom otoci na Maldivima imaju nama neobična imena, kao Kunfunadhoo otok na kojemu je smještena resort Soneva Fushi, mislila sam da je i to jedno od sličnih imena dok nisam upoznala vrlo ljubazne vlasnike grupe hotela Evu i Sonu Shivdasani i sve je u trenu postalo jasno. Iako je otvoren 1995. godine Soneva Fushi je i danas jedan od najtraženijih luksuznih hotela na Maldivima. Ovdje se luksuz temelji na “slow life” filozofiji – (Sustainable-Local-Organic-Wellness Learning-Inspiring-Fun-Experiences) kroz održivi razvoj uz pomoć lokalnoj zajednici, korištenjem prirodnih materijala u gradnji vila, očuvanju prirode, opuštanju, učenju, zabavi i nezaboravnim trenucima.

Maldivi

Možda na prvi pogled zvuči utopijski, preozbiljno ili pak preopušteno, ali Soneva Fushi svojim gostima upravo nudi odmor od užurbanog života, povratak i spoj s prirodom – kino pod zvijezdama, večeru uz vrhunske kulinarske specijalitete od organskih proizvoda iz vlastitog vrta uz najfinija svjetska vina u čak 5 restorana.

maldivi_Soneva fushi2

Na otoku veličine 1,4 kilometara x 400 metara smješteno je samo 55 vila, od jednosobnih Crusoe vila na površinama ili vilama s dvije, tri, četiri do vile br. 11 s čak 9 soba na površini od 5540 četvornih metara! Soneva Fushi je otok snova za sve generacije pa se uskoro očekuje i otvorenje većeg novog dječjeg kluba za najmlađe goste kojima su na raspolaganju razne igre, knjižnica, kino, zvučno izolirana prostorija za slušanje i sviranje raznih instrumenata i 14 metarski tunel iznenađenja. Tinejdžeri se mogu zabaviti uz spuštanje po užadi kroz tropsku vegetaciju ili uz ples uz DJ-a, a ako su vam malo izmakli kontroli preporučujemo piknik za očeve i sinove ili spa paket za mamu i kćer.

Maldivi

Ako želite vrhunsku uslugu bez pretencioznosti Soneva Fushi je pravi odabir za vaš boravak na Maldivima. U ljetnoj sezoni od 12. svibnja do 24. srpnja i od 1. rujna do 30. rujna do troje djece imaju besplatan transfer i puni pansion uz boravak s roditeljima i besplatna noćenja za cijelu obitelj. Uz rezervacije do 28. ožujka za boravak od 12. svibnja do 19. rujna moguć je besplatan upgrade na polupansion.

maldivi_Soneva fushi7

Ako smo vas zaintrigirali za putovanje ili želite istražiti neke druge lokacije, pogledajte ponudu agencije Travels in Style.

Tekst: Maja Serdar, Travels in Style
Foto: Atmosphere Kanifushi, Soneva Fushi

Komentari