Korčula: otok vrijedan istraživanja

Otok Korčula i njegov grad Korčula danas nude povratak u srednjovjekovno doba za sve one željne mirnijeg odmora. Korčula, baš kao i Hvar skriva mnoge plaže i uvale, ali još uvijek nije toliko popularna kao susjedni Hvar te joj to daje jednu sasvim novu dimenziju, vrijednu istraživanja. Povijest Korčule seže daleko u prošlost, još od neolitičkoga doba, dok je u skorije vrijeme Korčula okružena razvojem turizma, ali i proizvodnjom vina.

korčula

Osim vina, proizvodnja maslinovog ulja također je sve popularnija na otoku te proputovanjem kroz cijeli otok možete naći mnoga domaćinstva koja prodaju svoje ulje i svoja vina.

Što posjetiti na Korčuli?

Grad Korčula nezaobilazno je mjesto na otoku koje svakako zaslužuje Vašu pažnju. Grad je opasan zidovima iz 13. stoljeća, a kopnena vrata utvrđena su velikom lukom, Revelinom, s koje se nadzirao kanal koji su iskopali Mlečani kako bi izolirali grad. Ako se zaputite uskim uličicama doći ćete do središnjeg, Strossmayerovog trga gdje se nalazi glavni gradski spomenik: katedrala Sv. Marka sagrađena od kamena boje meda. Pokraj katedrale u Biskupskoj palači, danas Opatskoj kući, nalazi se Opatska riznica koja je poznata po djelima dalmatinskih i venecijanskih umjetnika.

korčula

Nasuprot crkve Sv. Petra smještene su gotička palača Arneri i renesansna palača Gabriellis. Palača Gabriellis danas je Gradski muzej koji sadrži dokumente o korčulanskoj pomorskoj povijesti. U blizini je i navodna rodna kuća Marka Pola, koji je kroz povijest postao simbol grada. Na obali se nalazi crkva Svih Svetih, sagrađena 1301. i preuređena u baroknom stilu, koja je pripadala najstarijem bratstvu na otoku.

korčula

Lumbarda je mjesto smješteno 6 km od Korčule, a smatra se da su je osnovali Grci s Visa. Danas je jedno o glavnih središta proizvodnje desertnog vina Grk koje se dobiva od loze uzgojene na pijesku. Obližnje male plaže prave su oaze mira, posebno ako još unajmite i kućicu u blizini.

U Blatu, gradu u blizini Prigradice nalazi se barokna lođa iz 18. stoljeća, renesansni kaštel Arneri, u kojemu se nalazi Gradski muzej posvećen lokalnoj povijesti i crkva Svih Svetih. Vela Luka nalazi se 45 km zapadno od Korčule i jedan je od najvećih gradova na otoku, gdje je industrija u suživotu s privlačnim zaljevima i brojnim otočićima. Brežuljci koji okružuju grad štite ga od vjetrova sa sjevera i juga.

korčula7

Posebnosti korčulanske tradicije

Moreška i Kumpanija dvije su najpoznatije korčulanske fešte. Službeno se Moreška, ples s mačem, izvodi u Korčuli svakog 29. srpnja, na dan sveca zaštitnika. Međutim, tijekom ljeta se ponavlja svakog četvrtka kao turistički događaj. U Blatu je fešta Kumpanij posvećena svetici zaštitnici, sv. Vincenci, koja se slavi glazbom i pjesmom. Na kraju bitke pojavljuju se djevojke u svijetlim nošnjama u pratnji gajdi i bubnjeva. Fešta se održava 28. travnja ispred crkve, ali se ponavlja i u druga vremena u ostalim mjestima na otoku.

korčula

Gdje odsjesti na Korčuli?

Palača Lešić Dimitri kao apsolutni dragulj ponude nalazi se u središtu starog grada Korčule i svojom profinjenošću i elegancijom upotpunjuje uistinu bogatu povijest i kulturnu baštinu otoka Korčule. Ovaj raskošni boutique hotel smješten je nekoliko koraka od kuće Marka Pola i ima samo pet apartmana koji pružaju jedinstven doživljaj i vrlo intiman ugođaj.

Palača Dimitri Lešić

Apartmane je osmislio tim arhitekata i dizajnera interijera iz Azije i Hrvatske, a glavna inspiracija bio im je najpoznatiji stanovnik Korčule, slavni moreplovac Marko Polo i njegova putovanja.

palača dimitri lešić

Gdje jesti na Korčuli?

Restaurant Filippi, Korčula
Filippi je restoran u luci na otoku Korčuli uz šetalište poznato kao Zakerjan. Restoran nudi modernu dalmatinsku kuhinju koja se temelji na domaćoj tjestenini i svježim začinima zbog čega postavlja nove standarde za cijeli otok. Vinska lista sadrži regionalna vina s Pelješca, Korčule i Hvara, s naglaskom na manje proizvođače čija vina nisu dostupna na cijelom hrvatskom tržištu.

restoran filippi

Konoba Mate, Pupnat
Šarmantna, mala konoba koja će Vas oduševiti svojim gostoprimstvom te domaćom kuhinjom i vinima. Vlasnici se trude uzgajati većinu namirnica sami dok ostatak nabavljaju u okolici. Konoba je udaljena otprilike 6 km od grada Korčule te je u ljetnom periodu pravi užitak uživati u kamenoj kući u vrlo svježim lokalnim namirnicama, ukusnoj domaćoj tjestenini i divnim platama po prihvatljivoj cijeni.

korčula_mate

Vinarija Bire, Lumbarda
Romantična atmosfera vinarije zasigurno će vas odvesti na putovanje u prošlost svojim autohtonim vinom Grk i Plavcem malim uz domaću spizu. Grk je autohtona sorta vinove loze koja uspijeva na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde na otoku Korčuli. Frano Milina Bire pokrenuo je uzgoj autohtone bijele sorte Grk te revitalizirao terasaste tradicionalne vinograde na tom području. Njegov vinograd ujedno je i prvi ekološki vinograd na otoku.

konoba bire

konoba bire

Ako vas je zaintrigirala prekrasna Korčula i poželjeli ste je posjetiti, dodatne informacije potražite na stranici Carnet de Voyage.

Tekst: Stella Denačić
Foto: Turistička zajednica grada Korčule

Komentari