Što nam novo donosi iOS 9?

Apple je na svojoj jučerašnjoj konferenciji objavio nekoliko novosti, no najvažnija je ona koja se tiče gotovo svih vlasnika iPhone, iPad i iPod uređaja, a radi se o novom operativnom sistemu – iOS9. Update će razveseliti sve koji ga instaliraju, jer iako nije maksimalno inovativan, ipak donosi nekoliko zabavnih i korisnih poboljšanja od kojih smo izdvojili najzanimljivija.

ios5

Najkorisnija je ona koja uključuje dodatan sat korištenja baterije te sasvim novu opciju koja će se moći uključiti kad vam baterija dosegne kritično nisku razinu, a punjača nema u blizini, uz koju ćete dobiti dodatna tri sata korištenja telefona. iOS9 će sveukupno biti ‘lakši’ te zauzimati samo 1,3 GB memorije na mobitelu, za razliku od ‘osmice’ koja teži 4,6 GB. Onima s malo memorije ova će vijest olakšati korištenje iPhonea.

 

Siri će biti ‘pametnija’ no najvažnije njene funkcije ipak i dalje najbolje funkcioniraju u Sjedinjenim Američkim Državama. Privatnost će se pak još bolje moći zaštititi s poboljšanom lozinkom, a podaci se neće nikako vezati uz Apple ID ili druge Apple servise. Tražilica, ako je koristite, bit će puno sofisticiranija, a aplikacija Mape sad će u svoje karte moći uključiti i podatke o javnom prijevozu. Listanje fotografija bit će puno lakše, bez nepotrebnog koraka povratka u folder i odabiranja nove slike.

ios4

Iako Apple još nije dao točan datum lansiranja iOS-a, pretpostavlja se da će to biti u rujnu, kad bi Apple trebao lansirati i očekivani iPhone 6S. Svi developeri željni isprobavanja mogu skinuti beta verziju već sada te pomoći u usavršavanju novog proizvoda. Novi iOS9 bit će kompatibilan sa svim iPhone telefonima od verzija 4S i više, iPad Airom, iPadom počevši od druge generacije te svim iPad Mini uređajima, kao i iPod Touchem pete generacije.

ios_velika2

Foto: Apple

Komentari