Što biste trebali znati ako počinjete penjati

Sve više ljudi odlučuje se na tjelesne aktivnosti u prirodi. Neki to rade zbog svježeg zraka, neki zbog osjećaja nesputanosti zidovima teretane, a da razlog aktivnosti može biti netaknuta priroda i adrenalin, dokazuje penjanje. Ako je i vas ovaj sport zainteresirao, pročitajte što sve trebate znati prije nego se otputite na najbliže stijene.

paklenica-

Prvo trebate znati razliku između sportskog penjanja i boulderinga. Sportsko penjanje je ono na što većina nas prvo pomisli – penjanje uz pomoć užeta, dok je bouldering penjanje bez užeta. Bouldering je češći u dvorani i stijene na kojima se odvija su nešto niže, a u njihovom podnožju nalazi se strunjača koja ublažava pad. Za takvo penjanje potrebne su vam jedino penjačice i magnezij.

01

Sportsko penjanje zahtjeva nešto više opreme, pa se tako na popisu osim penjačica nalazi i sportsko uže, kaciga, magnezij, pojas, karabiner i osigurač. Prilikom sportskog penjanja, stijene su puno više, ali zato uže pruža sigurnost. Možete se penjati “top rope”, odnosno po užetu koje je netko postavio prije vas ili ako se iskusniji, vi možete biti taj koji postavlja uže (lead penjanje).

02

Penjati se možete u dvorani na umjetnim stijenama i u prirodi na pravim. Iako većina započinje na umjetnim stijenama pa onda odlazi na prave, moguće je otići odmah na prave. Boje koje viđamo na stijenama u dvorani nisu tu samo da bi stijene ljepše izgledale već da bi označile različite smjerove i njihovu težinu koja je obilježena brojem i slovom. Smjer 3a je najlakši, nakon njega ide 3b, pa 4a i tako dalje do najtežeg. U prirodi su stijene također označene, pa tako postoje one za početnike, nešto ozbiljnije i one najiskusnije.

03

Za sve koji se žele okušati u penjanju, najbolje je da se jave u školu penjanja koja će ih najbolje uputiti. Škola penjanja Fothia u Zagrebu nudi tečajeve iz boulderinga i sportskog penjanja za početnike i napredne, a možete doći na uvodni sat kako biste odlučili želite li nastaviti.

Foto: Facebook/Nacionalni park Paklenica

Komentari