Jedan lijepi stan u Zadru

stan-zadar-3

Svaki dobar projekt unutrašnjeg uređenja prepun je kreativnih primjera koji osviještenim ljubiteljima dizajna i arhitekture može poslužiti kao vrelo inspiracije.

Zato je posebna prilika kad dobijemo uvid u životni prostor arhitekata kojima je oblikovanje tuđih domova svakodnevni posao.

Talentirana arhitektica Iva Klepo Lepur predstavila nam je svoj dom smješten u središtu Zadra, uređen baš onako bismo od jednog profesionalca i očekivali.

stan-zadar-6

Stan se nalazi u maloj stambeno-poslovnoj zgradi u Zadru, sagrađenoj 2011 .godine čiji je projekt radila zagrebačka tvrtka u kojoj je arhitektica zaposlena, Projekting d.o.o. Budući da je na parceli već postojao objekt kojeg je trebalo rekonstruirati i nadograditi, to je odredilo smjernice projektiranja same zgrade. Dvoetažni stan koji se nalazi na vrhu zgrade u vlasništvu je obitelji arhitektice, dok je ona zaslužna za njegovo potpuno unutrašnje uređenje.

stan-zadar-4

Zahvaljujući dobrom rasporedu i pomno izabranom neutralnom spektru svijetlih tonova, stan je prepun prirodnog svjetla te djeluje vrlo ugodno i prostrano. Velika kvadratura stana omogućila je da su na obje etaže smješteni dnevni boravci – dok je donji zamišljen kao društvena zona i direktno je povezan s blagovaonicom i kuhinjom, gornji je mirnijeg karaktera, a njegovu središnju točku čini pianino. Ovdje se nalazi i izlaz na krovnu terasu, a važno je naglasiti da, osim nje, postoje i dvije loggie na donjoj etaži stana, jedna na koju se pristupa iz dnevnog boravka i kuhinje, te druga na koju se izlazi iz dječje sobe i vešeraja.

stan-zadar-10

Osim minimalistički uređenih spavaonica, posebnu pažnju nam je privukla radna soba koja ujedno služi kao ured arhitektice. Ovdje, kao i u ostatku stana, prevladavaju svijetli tonovi koji su povremeno prekinuti detaljima u crnoj boji, a sve je izvrsno nadopunjeno elementima u prirodnom drvu koji pružaju toplinu prostoru.

stan-zadar-8

Velik dio namještaja izrađen je po mjeri što je omogućilo maksimalno korištenje kvadrature prostora. Ugradbeni ormari, kuhinjski elementi, noćni ormarići u spavaćoj sobi i razna druga spremišta – svi ovi elementi dolaze u bijeloj boji zbog čega se spajaju s pozadinom i dopuštaju ostalim komadima namještaja da dođu do izražaja. Namještaj kupljen u Ikei i Bo Conceptu nadopunjen je dizajnerskim komadima – kao što su rasvjetna tijela talijanskog proizvođača Artemide, stolci brenda Hay kupljeni u Dizajnholiku, ili kvalitetni dječji Stokke stolci.

stan-zadar-12

stan-zadar-9

Svaki detalj pomno je projektiran tako da je grijanje i hlađenje stana omogućeno putem stropnih jedinica s vrlo učinkovitim sustavom klimatizacije, dok za grijanje i poseban ugođaj služi kamin u boravku. Dodatnu vrijednost stanu daje i ograđeni vrt koji se nalazi u prizemlju zgrade, a poput navedenih loggia te terase omogućuje uživanje u eksterijeru kakvo rijetko susrećemo u centru grada.

stan-zadar-7

stan-zadar-14

 

Foto: Iva Klepo Lepur

Komentari