Kad se ljubav prema hrani pretvori u nešto više

Pregledavajući bespuća Interneta, kroz Instagram, Facebook i druge društvene mreže često nailazimo na brojne gastro blogove od kojih samo neki imaju tu moć da nas apsolutno začaraju svojim fotografijama i pričom. Tako smo otkrili Nevenu s bloga Hleb & Lale, a s njom i cijeli jedan mali regionalni gastro svijet koji se već godinu dana okuplja pod imenom Gozba.

Društvo Gozba

U nedostatku sličnih projekata u Srbiji (ali i šire) ovo se talentirano društvo po prvi puta spojilo u Neveninom vrtu kada je organizirana prva zajednička večera, a posljednjim okupljanjem stigli su čak i do Zagreba zahvaljujući Ani i Mislavu s bloga Foozdarije. Kako sama Nevena kaže: “Naše društvo Gozba se bavi organiziranjem večera na neobičan način. Želimo da ljudima ponovo približimo ideju zajedničkog objedovanja i druženja na taj način, te u te svrhe organiziramo okupljanja četiri puta godišnje. Gozba nije samo hrana i lijepa dekoracija. Naš skup je mnogo kompleksniji i slojevitiji tako da je teško objasniti riječima. Nepoznati ljudi se sretnu, razmjenjuju priče, uživaju u hrani, prijatnom ambijentu. Tako izgleda kada se gledaju fotografije i video zapisi i to je naravno istina. Šta se još krije ispod površine ipak mogu osjetiti samo sudionici Gozbe.”

Društvo Gozba

U organizaciji cijelog gastro koncepta ih ima osmero (plus dva nedavno pridružena zagrebačka člana) i svatko je zadužen za određeni segment večere. Ivana s bloga Moja Mesta, Ana, Mislav i Nevena kuhaju, Đorđe bira vina i pića koja odgovaraju uz pomno planirane sljedove hrane, Ivana (Mali Iv) je zadužena za dizajn i dekoraciju. Sonja fotografira, Boris snima video, Matija i Miljan smišljaju muziku. Gozbe se planiraju mjesecima unaprijed kako bi svaka bila savršena, a svi zajedno na dan Gozbe sklapaju segmente u cjelinu. Kao što smo već spomenuli, do sada su upriličene tri Gozbe koje su izuzetno dobro bile prihvaćene od strane gostiju, dvije u Srbiji i jedna u Zagrebu, a u planu je nastavak sa sezonskim epizodama gastro bakanalija. Nevena otkriva kako se trenutno uvelike pripremaju za proljetnu Gozbu koja će biti nešto “skroz drugačije od dosadašnjih”.

društvogozba3

društvo gozba

Hrana je uvijek sezonska, svježa, pomno osmišljena i prezentirana. Priprema se uz druženje, s puno ljubavi, a na isti se način kasnije i jede. U cijelu kombinaciju ubraja se i pripadajuća vinska karta, dekoracije stola, cvjetni aranžmani, pozivnice, kartice, poklončići te glazba. Atmosfera se prenosi i na goste te cijela priča poprima gotovo magične parametre.

Društvo Gozba

društvogozba5

Za svaku Gozbu mogu se prijaviti sasvim slučajni gosti, putnici namjernici, koji se, ovisno o lokaciji, nalaze baš na tom mjestu. Samo treba pomno pratiti društvene mreže i na vrijeme se prijaviti kako bi postali dijelom ove odlične gastro manifestacije, a ako želite možete se javiti i da pomognete oko pripreme i posluživanja hrane. Svaki gost plaća simboličnu cijenu za prisustvovanje, da se pokriju troškovi organizacije, a zauzvrat kući odlazi punog srca i želuca, ispunjen divnim sjećanjima, s novim prijateljstvima i s malim poklončićem, čisto simbolično.

društvogozba

društvo gozba

Društvo Gozba

Društvo Gozba

Društvo Gozba

Foto: Sonja Lazukić (sonjasillyworld.com)

Komentari