Sladoledna fantazija

Nikada nisam imala toliko neuspjelih pokušaja u kuhinji koliko pri pokušaju pravljenja sladoleda. Imala sam ideju – što god da zamrznem, pretvorit će se u savršeni sladoled. Ali ukoliko nemate odgovarajući aparat za pravljenje sladoleda ili ne istresete gotovi proizvod iz kesice, gotovo sigurno da vas konačni proizvod neće oduševiti.

sladoled4

‏Htjela sam napraviti sladoled bez ogromne količine šećera, jaja i umjetnih bojila što je više od jedne prepreke. 🙂

‏Ali na kraju sam uspjela i otkrit ću vam malu tajnu kako da postignete isto. 😉

Za podlogu se izvrsnim pokazalo kokosovo mlijeko iz limenke, punomasni jogurt, banana ili kombinacija svega navedenog, ovisno kakvom okusu težite. Umjesto šećera koristite datulje ili med. I najvažnije od svega, svaki od sastojaka mora biti hladan, uključujući i posudu u koju ćete pohraniti sladoled. U suprotnom, prilikom hlađenja u zamrzivaču, sladoled će se pretvoriti u čisti led bez okusa i mirisa.

sladoled

‏Evo kako postepeno doći do željenog okusa…

‏Za cca 10-ak kuglica potrebno je:
‏10 datulja
‏200 g tamne čokolade
‏2 žlice kokosovog ulja
‏300 ml kokosovog mlijeka iz limenke
‏1 žličica ruma (po želji može i više)
‏Prstohvat soli

sladoled3

‏Priprema:
‏Kokosovo mlijeko mora biti iz hladnjaka, najbolje je staviti ga noć prije. Prije nego započnete raditi sladoled, u hladnjak stavite i posudu u koju ćete sladoled pohraniti.

Datulje potopite u vrelu vodu 15-ak minuta. Za to vrijeme čokoladu i kokosovo ulje otopite na pari. Procijeđene datulje, otopljenu čokoladu i kokosovo ulje smiksajte u blenderu. Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi, skroz. Smjesa mora biti hladna tako da para više ne ide iz nje. Zatim u blender dodajte kokosovo ulje, rum i prstohvat soli (hrabro!). Smiksajte!

sladoled5

‏Smjesu izlijte u hladnu posudu i vratite je u hladnjak. Nakon 15 minuta, sladoled još jednom promiješajte. Nakon što se stvrdne u hladnjaku, možete ga poslužiti. Ako pak želite imati ga u pričuvi ako vas iznenade gosti, stavite ga u zamrzivač.

Očekujte bogati čokoladni okus, s notom kokosa i malčice soli – savršenstvo!

sladoled2

‏Uživajte! 🙂

Komentari