Skriveni vrt u centru Zagreba

U širem centru grada Zagreba, na Trgu kralja Petra Krešimira 4. krije se dragulj urbane javne arhitekture, idealne za odmor i meditaciju. Ova, mnogo godina, zapuštena fontana ‘Kozmički ciklus vode’ napokon je obnovljena te će se otvoriti za posjet građana kroz koji dan.

post DSCF2016

No, osim fontane, obnovljen je i vrt koji ju okružuje. Park je dio veće cjeline Trga Petra Krešimira IV. te je jedan od reprezentativnih primjera krajobrazne arhitekture u Hrvatskoj.

post DSCF2018

Ova prekrasna oaza bit će otvorena za javnost preko dana za svakoga tko želi ukrasti par trenutaka u danu te opustiti se, meditirati ili jednostavno ‘odahnuti’. Iako se nalazi između nekoliko prometnica u gradu, svojim rasporedom fontane, klupa i sjenicom čini jedno dragocjeno ‘zen’ mjesto u parku. Taj dojam mira i spokoja još više potencira žubor vode i šuštanje lišća u okolnim krošnjama parka koji vrt okružuju.

post DSCF2019

Sjeverni dio parka čine cvjetni vrt za odrasle s fontanom, parterni vrt i dječje igralište što je idealna kombinacija sadržaja u krajobraznom javnom prostoru grada i time nam je još draža obnova ovog skrivenog vrta, inače projektiranog i izvedenog 1938. godine. Točku na ‘i’ potpunog dojma stavlja i Kršinićeva javna skulptura ‘Njegovateljica ruža’u parternom vrtu.

post DSCF2023

Ako do sada niste, jesen je idealno vrijeme za posjetiti ovaj idilični vrt i park u centru Zagreba.

post DSCF2025

post DSCF2028

post DSCF20272

Foto: Tomislav Žmara

 

Komentari