Šipak – rajsko voće koje godi cijelom organizmu

Jesenske i rane zimske dane svake godine s nestrpljenjem iščekujemo kako bismo mogli uživati u šipku, tom rajskom voću koje je od davnina poznato kao eliksir mladosti, dupkom pun vitamina, minerala i ljekovitih svojstava od kojih profitiraju i koža i cijeli organizam. Zadovoljstvo rastvaranja svježeg šipka i uživanje u njegovom slatkom, sočnom i preukusnom sadržaju postat će još veće jednom kada otkrijete koje sve beneficije dolaze s konzumiranjem ove moćne voćke.

Nar

Puni potencijal šipka, znanstvena je zajednica počela uviđati tek u posljednje vrijeme, a rezultat je sve veća prisutnost nara u kozmetičkim proizvodima za njegu kože. Osim kroz kreme i serume, njegove najjače strane doživjet ćete i u njegovoj jednostavnoj konzumaciji. Razbudite se nezaslađenim šipkovim sokom u rano jutro, očistite ga u zdjelicu i pojedite kao snack između doručka i ručka ili njegovim bojama prošarajte svoj topli obrok, a u međuvremenu saznajte zašto je toliko obožavan:

Djeluje protuupalno

Brojna istraživanja otkrila su da konzumiranje šipka smanjuje proizvodnju proinflamatornih kemikalija koje uzrokuju upalne procese u tijelu. Šipak je također djelotvoran u olakšanju kroničnih upala, a neosporni su i njegovi anti-age učinci.

Dobar je za srce

Sok šipka bogat je polifenolom s visokim antioksidativnim potencijalom. Zdrav je za srce i djelotvoran je u reduciranju visokog krvnog tlaka.

Pomaže u borbi s viškom kilograma

Gore navedeni polifenol kojeg nalazimo u šipku može pomoći smanjiti pretilost prouzrokovanu prehranom s velikim udjelom masti i zaštititi tijelo od poremećaja metabolizma.

Štiti kožu od oštećenja

Snažna antioksidativna i antiupalna svojstva šipka također pomažu u zaštiti kože od oštećenja prouzrokovanih sunčevim zrakama.

Štiti jetru

Polifenoli i flavonoidi, jake antioksidativne komponente koje prikupljamo iz šipka, štite jetru od oštećenja. Kada je ona u stanju akutne upale, upravo se šipkov čaj preporuča kao jedan od lijekova iz prirode.

Pomaže organizmu da se obrani od infekcija

Kod nara su prepoznata njegova antimikrobna svojstva, a prah osušene kore šipka pokazao se učinkovitim rješenjem u borbi protiv gljivice candide.

Štiti od artritisa

Alternativna medicina koristi šipak u svojoj nutricionističkoj terapiji za upalna stanja poput artritisa. On u ovoj priči pomaže ublažiti akutni artritis, upalu zglobova i pomaže zadržati vaše kosti jakima.

Poboljšava zdravlje mozga

Šipak je posebno dobar za mozak, gdje također spriječava upale, ali i pomaže u prevenciji ili usporavanju Alzheimerove bolesti.

Foto: Instagram, Shutterstock

Komentari