Simona Antonović otkriva drevni recept za ljepotu

Vjerovali ili ne ova, od davnina poznata, čudesna gljiva s fantastičnim učincima za naše zdravlje ima nevjerojatne učinke i na našu kožu. Radi se o kombuchi, želatinastom sloju koji se stvara na površini čaja i šećera koji se razmnožava klijanjem. Ako se gljiva pravilno održava može vam koristiti godinama, a njezina uporaba je toliko široka da postoje tvrdnje da je sredstvo koje pomaže pri ublažavanju tegoba mnogih bolesti. Posebno se ističu antibiotski aktivne tvari i vitamini B2, B3, B6 i B 12, kao i mliječna kiselina.

kombucha2

Kombucha se sastoji od živih stanica koje uništavaju umorne i bolesne stanice u i na našem tijelu, stoga ne čudi kako je maska za lice od kombuche prava stvar za osvježenje, podizanje tonusa i saveznik u borbi protiv nepravilnosti.

Kako napraviti svoju kombucha masku kod kuće?

Napravite slatki čaj. Zakuhajte vodu i nakon toga skinite posudu s vatre pa umiješajte šećer dok se potpuno ne otopi. Dodajte čaj i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Uklonite i bacite čaj. Ulijte slatki čaj u posudu. Ulijte kombuchu na vrhu – ako vidite nakupinu na dnu staklenke kupljene kombuche, pazite da i nju prebacite u posudu.

Pokrijte i spremite na dnevnoj temperaturi od jednog do četiri tjedna. Pokrijte otvor posude s nekoliko slojeva čvrsto tkanog platna, kave filtera, ili papirnatim ručnicima osigurane s gumenom trakom.

kombucha3

U prvih nekoliko dana neće se ništa dogoditi, ali nakon toga ćete početi primjećivati kupove sitnih mjehurića na površini. Nakon toga će se početi stvarati površinski sloj koji će biti tanak i proziran. Također ćete vidjeti mjehuriće oko rubova sloja. To je ugljični dioksid iz fermentacije čaja i znak da je sve zdravo i fino!

Film će se zbiti u čvrste, neprozirne slojeve. Tijekom sljedećih nekoliko dana, sloj će nastaviti s zgušnjavanjem i postati neproziran. Vaša gotova masa može izgledati malo grubo, fragmentirano, ili nejednako ali je to samo što još uvijek nije u potpunosti formiran. S vremenom će postati ujednačen bojom i teksturom i tada ga možete koristiti.

Tekućinu možete koristiti za čišćenje ili za dalji razvoj novih gljiva. Izrežite gljivu na tanke dijelove i stavite na lice neka odstoji 20-ak minuta i isperite lice nakon toga.

Preuzeto s www.simonaantonovic.com
Foto: Imaxtree, Shutterstock

Komentari