Legendarna knjižara odnedavno ima i svoj kafić

shakespeare2

Uživati u samoći ili društvu prijatelja, pročitati dobru knjigu, upijati prizor pogleda na crkvu Notre-Dame ili pitoreskni park St.-Julien-le-Pauvre, opustiti se uz šalicu jedne od ponajboljih pariških kava od lokalno prženih Lomi zrna… Sve to odnedavno je moguće uz poznatu parišku atrakciju, legendarnu knjižaru Shakespeare & Company, koja je krajem 2015. otvorila vrata svog bookstore caféa u susjednoj zgradi.

Ako ste posjetili Pariz, Shakespeare & Company bila vam je skoro pa neizostavna atrakcija za razgledati, baš kao i većini svjetskih putnika. Vrata slavne knjižare, 1951. godine otvorio je njen originalni vlasnik George Whitman, koji je u njoj živio i spavao, okružen knjigama.

I ne samo on, budući da je životni prostor u istoj toj knjižari kroz sve ove godine dijelio s brojnim ‘lutajućim’ piscima i autorima, književnim vagabondima za koje se procjenjuje da ih je do danas ondje spavalo i stvaralo između 30 i 40 tisuća. I danas ondje žive i smjenjuju se pisci, a staro pravilo pokojnog Georgea primjenjuje se i dalje: svaki od njih mora pročitati knjigu dnevno i pomoći otvoriti i zatvoriti sami prostor.

Izuzetno vibrantna zona u sklopu adrese 37 rue Bûcherie postala je još vedrija i življa, jer na zimu 2015. obitelji Whitman ostvario se san koji sanjaju još od 60-ih godina. Naime, George je od samih početaka imao veliku želju iznajmiti prostor do knjižare koji je prazan bio preko 30 godina i ondje smjestiti vlastiti kafić. Iako je 2011. umro, njegova želja ipak se realizirala, a kada su vlasnici susjedne zgrade prošle godine napokon odlučili iznajmiti prostor, slušali su srce i umjesto velikom proizvođaču sladoleda Amorino koji je htio ući u najam, prednost dali knjižari Shakespeare & Company.

Shakespeare and Company Café, otvoren uz samu knjižaru, ostvaren je u partnerstvu s Marcom Grossmanom, koji je 2006. pokrenuo Bob’s Bake Shop. Kafić je otvoren svakim danom od devet ujutro do devet navečer, a ondje se na dnevnoj bazi mogu kušati brojne tipično pariške, ali i britanske i američke delicije. Tu su Georgeova omiljena pita od limuna koja se pripravlja prema njegovoj staroj recepturi, Berthillon sladoledi i sorbeti, kanapeići i svježi organski sokovi…

Ovaj café garantira i zbilja dobru kavu, za koju su zaslužna pržena Lomi zrna, a britansku notu u cijelu priču unosi Marc Grossman sa svojim Bob’s Bake shopom, koji sugerira popodnevni čaj i cjelodnevno uživanje u ‘bagelsima’. Pripremaju se i veganski obroci te hrana prema receptima pronađenim u kuharicama iz same knjižare. U duhu knjižare, poslužuju se čajni keksići sa Shakespearovim likom, a u planu su i košare punjene vinom, sirom, dekama i kratkim pripovijetkama za piknik uz rijeku Seineu.

Još jedna posebnost Shakespeare and Company caféa, čiji je identitet snažno povezan sa samom knjižarom, je interakcija koju posjetitelji ostvaruju s autorima knjiga, a uz tradicionalna večernja čitanja i potpisivanja književnih naslova, kafić svoje goste animira i okupira njihovu pažnju ‘Coffee with a Writer’ jutrima. Jedno je sigurno, u bilo koje doba dana se našli ovdje, očekuje vas jedno uistinu posebno pariško iskustvo.

Foto: Shakespeare & Co. Facebook, Instagram

Komentari