Shabby chic uređenje – što vam je potrebno?

shabbychic1

U prošlom blogu opisala sam vam što je shabby chic uređenje, a u ovom ćete vidjeti što vam je potrebno za postizanje ovog zanimljivog stila uređenja.

Akrilna boja bi mogla biti najbolja zbog praktičnosti. Za nju vam ne treba razrijeđivač jer se sve lako skida i razrjeđuje običnom vodom.  Akrilna boja je nešto skuplja od uljane, ali po meni se isplati. Može se naći u specijaliziranim trgovinama kao što su “boje i lakovi”, a tamo možete dobiti i kompjutersko miješanje boja. Za šmirglanje je najbolja električna brusilica. One se mogu naći već i za stotinjak kuna, no i najobičniji držač brusnog papira može poslužiti.

Od pribora za shabby chic uređenje namještaja potreban vam je šmirgl papir, svijeća, temeljna i završna boja.

shabbychic2

Za početak trebate dobro skinuti boje koliko ide, sve stare slojeve boje kako bi vam novi nanos što bolje prionuo. Ako je drvo oštećeno i crvljivo, bilo bi ga dobro premazati drvocidom, a nakon sušenja premaza, pređite na sljedeću fazu. Ukoliko je drvo na nekim mjestima jače oštećeno, bilo bi ga dobro pokrpati akrilnim kitom za drvo pa će duže trajati. No, možete ostaviti i bez toga i dalje će izgledati lijepo.

Akrilnu boju najbolje ćete nanijeti spužvastim valjkom ili dlakavom spužvom. Za rubove je najbolje koristiti obični mali kist. Nakon sušenja prvog sloja sve rubove i izbočine premažite dobro voskom, odnosno bijelom svijećom. Svijećom se premazuje kako biste lakše ostrugali završni sloj i dobili pohabani, odnosno shabby izgled.

shabbychic3

Ako boju nanosite kistom, bilo bi dobro da boju malo razrijedite vodom. Tako će se vidjeti potezi, a nanosi neće biti savršeno ravnomjerni jer to i nije cilj shabby chic stila. Možete na nekom drvetu isprobati kombinaciju boja i način nanošenja pa odlučite što vam se najviše dopada.

Kod kombiniranja boja češće se stavlja tamnija boja kao podloga, a bijela ili neka svjetla pastelna kao završni sloj, ali na vama je da se igrate i kombinirate.

shabbychic4

Nakon sušenja završnog sloja, lagano s finim brusnim papirom obrusite sva mjesta na koja ste nanijeli vosak. Tu će vam se pokazati bijela boja, a tako dobit ćete savršeni “lažni” starinski izgled.

Na vama je hoćete li ostaviti ovako svoj komad namještaja, ili ćete ga još dodatno urediti nekom salvetnom tehnikom, šablonama ili nečim trećim. Mašti na volju!

Foto: Zara Home, Pottery Barn

Komentari