Savršen balkon

Cvijeće je gotovo neizostavni dio svakog doma, balkona, terase ili vrta. Volimo uživati u raskoši boja, oblika i mirisa različitih vrsta cvijeća. Još od prikaza raja koji je uvijek obogaćen prekrasnom prirodom i cvijećem, neki će reći da mi u skladu s tom slikom, pokušavamo ukrasiti dom cvijećem kako bi se približili onoj rajskoj slici.

balcony-pixabay-1

Odlično je što svako cvijeće može dati potpuno drugi dojam domu i balkonu, oplemeniti prostor pa čak i uspješno prikriti nedostatke interijera i eksterijera. Ako niste sigurni u svoje znanje o bakonskom bilju, nedajte se obeshrabriti. Najednostavnije je krenuti s provjernim. No ipak, bilo bi dobro prije no sadite cvijeće, provjeriti na kojoj strani svijeta vam se nalazi balkon kako bi ste mogli izabrati cvijeće koje će nabolje uspijevati baš na toj strani balkona.

Petunije, surfinije, potunije, million bells. Najčešće balkonsko bilje koje doista oduzima dah svojim raskošnim bojama i oblicima. Ovo cvijeće voli prihranjivanje prirodnim i umjetnim gnojivima te puno vode u malim dozama, korijenje nikako ne smije stajati u vodi jer će vrlo brzo istrunuti. Po meni je ovo prekrasno cvijeće idealno saditi na jugoistočnu stranu balkona jer tamo će dobivati dovoljno svjetlosti, a neće ih pofuriti jako zapadno sunce.

balcon-view-1461479

Iako pomalo starinska i klasična, po meni je pelargonija definitivno vladarica balkona. Pelargonija ima više vrsta i njih je nabolje saditi na južnom balkonu. Iako, dobro će izgledati i na drugim stranama balkona. Postoje pelargonije zonale ili stajaće pelargonije, viseće pelargonije ili peltatum i grmolike caliente koje su hibrid između prve dvije. Viseće i poluviseće pelargonije će pokazati svu svoju raskoš na južnim balkonima, dok će stajaće pelargonije najljepše cvasti na jugozapadnim i zapadnim balkonima.

balcony-flickr-2

Ako vam se balkon nalazi na zapadu, savršeno će vam uspijevati kaktusi i sukulenti, a i mediteranske vrste biljaka također vole taj položaj na suncu. Lavanda, smilje, kadulja i ružmarin će vam lijepo zamirisati dok ispijate kavicu gledajući zalazak sunca. Od šarenih ljetnica na ovoj strani lijepo će uspijevati stajaća pelargonija i viseća bacopa.

Gotovo neizostavan dio svakog lijepog balkona je viseća fuksija. Ona je nešto osjetljivija biljka pa ju je dobro staviti na sjevernu stranu balkona. Krase ju raskošni cvijetovi, prekrasnih boja koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

balcony-planting-flowers-colorful-oasis-in-the-cold-season-4-813

Najbitnije je sve te prekrasne ljetnice kako bi cijelo ljeto bile lijepe, prihranjivati gnojivima za cvatuće bilje. Kako bi cvatnja bila bujnija, ocvale cvijetove moramo redovito otkidati i s vremena na vrijeme skratiti biljke škarama kako bi se lijepo obnovile. I naravno, redovito zalijevajte (ne preobilno) cvijeće odstajalom vodom i vjerujem da nema razloga da i vaš balkon cijelo ljeto izgleda rajski.

Ponekad ne primjećujemo važnost cvijeća u našem životu, no njen utjecaj i simbolika ponekad zna biti od neizmjerne važnosti. Stoga, sve što želite reći i poručiti – recite cvijećem!

Foto: Flickr

Komentari