Saznajte sve o trekingu

Treking je idealan oblik tjelovježbe za sve one koji vole prirodu, vrijeme na otvorenome, šume, visine te avanturu. Ovakva vrsta tjelovježbe postaje sve popularnija u Hrvatskoj te se zadnjih par godina otvaraju škole koje pripremaju polaznike za natjecanja, utrke i osvajanje vrhova hrvatskih prekrasnih planina.

treking 7

Treking se može definirati kao natjecanje kombinacija orjentacijskog trčanja i planinarenja. Na svakom natjecanju ili organiziranoj treking ruti sudionici imaju kartu terena s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći. Redoslijed prolaženja kontrolnih točaka može biti zadan ili proizvoljan i ovisi o organizatoru. Polaznici se natječu među sobom tko će što prije proći sve kontrolne točke kroz šumske staze, off road teren ili sl. Kretanje nije dozvoljeno po asfaltu, ili je dozvoljeno u najmanjoj mogućoj mjeri. Treking utrke imaju veliku kilomtražu, prati se karta, kada se natjecatelj jako umori slobodan je usporiti i predahnuti što mnogi koriste kako bi uživali u razgledavanju prirode.

Za treking je potrebna oprema, poseban je naglasak na obaveznoj karti terena, čeonoj lampi, rezervnim baterijama, a potrebni su i zviždaljka, kompas, prva pomoć te mobitel. Što se odjeće tiče, mora biti prilagođena vremenskim uvjetima, obuća terenu, a bez obzira na prilike šuškavac je obavezan u svakom ruksaku trekera jer se vremenski uvjeti na planini znaju iznimno brzo mijenjati. Prehrana trekera bazira se na ugljikohidratima te obilnim hidratiziranjem jer se tijekom utrka jako često tijelo dovodi u stanje dehidracije te je nužno vraćati organizam u normalno stanje. Savjetuje se piti izotonična pića, unositi dodatnu porciju magnezija te piti umjereno zasoljenu vodu zbog gubitka minerala radi kontinuiranog i povećanog znojenja.

treking post 3

Postoje tri tipa treking utrka. Prva i najčešća je “trail run”, vrsta utrke gdje je organizator u potpunosti označio stazu te natjecatelj ne mora voditi računa o tome i gledati kartu. Iz tog razloga se jako često takva vrsta utrke zove “no brainer”. Utrke su dugačke, oko 150 kilometara. Planinska utrka Sljemenski maraton je utrka tog tipa, samo je mnogo kraća. Po težini je sljedeća vrsta utrke utrka jednostavne orjentacije gdje su manje zahtjevno postavljene kontrolne točke. Najteža vrsta utrke je utrka teške orjentacije gdje je staza orjentacijski zahtjevno određena. Osim na orjentaciju prilikom trekinga nužno je paziti i na nametnike, krpelje i sl. Postoje razni repelenti čijim nanošenjem odbijamo kukce i ostale nametnike u prirodi i možete ih nabaviti u skoro svakom dućanu i ljekarni. Često se mogu sresti divlje životinje te treba paziti i na zmije. Svakako je dobro proučiti karakteristike terena koji će se proći kako bi se natjecatelj pripremio na moguća iznenađenja.

treking post 2

Treking nije službeni sport, ne postoji treking savez, komisija ili sl. Pripreme za treking i treking natjecanja najčešće se izvode u okviru neke od škola trčanja. Pravila natjecanja često se krše, no to ne umanjuje rastući broj polaznika raznih treking škola i entuzijasta koji na ovaj način osvajaju planinske vrhove i pritom se izvrsno zabavljaju.

Foto: shutterstock

Komentari