Savjeti za njegu i odgoj psa

Divlji su se psi pripitomili vjerojatno u srednjem kamenom doba, približno 7000 godina prije naše ere. Nema sumnje da se životinja s tako dugotrajnom povijesnom prošlošću, pomoću divljeg križanja i svjesnog čovjekova izbora njezina rasploda, snažno udaljila od svog prvobitnog lika.

pas 2

Pas nije samo najstarija već i najbrojnija i najčešća domaća životinja. Tko odluči kupiti psa, dobro će učiniti uzme li štene, jer će ga moći lakše i bolje odgojiti negoli stariju životinju. Blagodat je ako čovjek koji ima psa posjeduje barem maleni vrt gdje može smjestiti kućicu za psa, zaštićenu od hladnoće i jake vrućine. Ležaj u njoj mora biti takav da se na njemu pas može potpuno ispružiti. Ima li pas svoj prostor u stanu, bit će mu dovoljan ležaj kupljen u bilo kojoj trgovini za kućne ljubimce.

psi

Pas ima potrebu za kretanjem. Zbog toga ga, ako živi u gradu, moramo češće voditi u prirodu. Osim toga, potrebna mu je dva puta na dan šetnja od po jedan sat da bi se za to vrijeme mogao iščistiti. U gradu moramo psa uvijek voditi na uzici da ne dospije pod auto ili koje drugo vozilo, a i zbog toga da ne nasrće na prolaznike na pločniku te da se ne sukobljava s drugim psima. Šetnja psa puštenog s uzice dozvoljena je u za to namijenjenim prostorima, kao što su neki parkovi te posebni parkovi za pse. Svakako se informirajte na službenim stranicama svoga grada gdje je dozvoljeno boraviti s psom na taj način, štoviše, na takvim površinama se okupljaju i drugi vlasnici pasa tako da je to idealna prilika da se pas i podruži te socijalizira s drugim psima. Psima je dopuštena vožnja tramvajem, vlakom i avionom, no svakako se informirajte kakav pas u koje vozilo kada može ići. Na internet stranicama prijevoznika ili javnog prijevoza uglavnom su navedeni svi podaci.

psi

Štene valja hraniti obilnije od odraslog psa. Maleno pseto mora dobivati mlijeko s dodatnim vitaminima ili riblje ulje. Dok je još sasvim mlado, moramo ga navikavati na redovite obroke i čistoću. Odraslog psa hranimo jedan do dva puta na dan, uvijek u isto vrijeme. Bez obzira na to koliko nas pas čeznutljivo gledao, moramo se toga strogo pridržavati i biti svjesni da neurednom i prekomjernom ishranom štetimo psu. Nema ništa nezgodnije nego da za vrijeme svog ručka neprestano bacamo psu na pod hranu. Štene, a i odrastao pas, moraju uvijek imati na određenom mjestu čiste vode. Iako je pas po prirodi mesožder, uz čovjeka se navikao na raznovrsnu hranu. Jede rižu, tijesto, žgance, povrće i ostalo, dakako sve to umjereno zamašćeno i bez mirodija (papra itd), pomiješano s mesom ili kuhanim iznutricama. Štene moramo najprije naučiti da ne vrši nuždu u stanu. Ako to učini, za kaznu mu gurnemo njuškicu u izmet i kažemo ‘fuj’ te svako vršenje nužde na za to predviđeno mjesto pozitivno nagradimo. Metoda korekcije krovo učinjenih stvari te nagrade kada štene napravi ono što se od njega očekuje je najbolja motivacija u odgoju psa. Ostalu dresuru najbolje je povjeriti stručnjaku, a ako se ipak odlučimo da psa dresiramo sami, moramo znati da vježbe ne smiju biti polovično obavljene već nebrojeno puta ponavljane s mnogo strpljenja, kako bi pojedinačne zadatke pas posve svladao. Pohvalivši ga na taj način što ga pomilujemo i darujemo zalogajem, postići ćemo to da će pas razumjeti što od njega želimo, a što nikad ne bismo uspjeli udarcima i grubošću. Važno je da pas zna zbog čega ga kudimo ili kažnjavamo i zbog toga mora ukor ili kazna doći odmah nakon učinjene greške.

pas 1

Svake jeseni i svakog proljeća pas se linja pa mu moramo dlaku njegovati češljanjem, šišanjem i povremenim kupanjem. Psa ne smijemo kupati prečesto, a peremo ga laganim sapunom, jer mu je koža vrlo nježna. Nakon kupanja moramo ga dobro osušiti. Ako pas ima buhe ili neke duge nametnike, treba ga tretirati za to predviđenim sredstvom kupljenim u veterinarskoj ambulanti ili u nekom od specijaliziranih trgovina za kućne ljubimce. Svakako ga treba tretirati u prosjeku jednom mjesečno sa sredstvima po izboru protiv nametnika, tako ste sigurni ne samo za zdravlje svog kućnog ljubimca, već i za svoje te svojih ukućana. Svakako obratite pozornost ako pas postane pospan, utučen, ako ne jede, a njegova dlaka izgubi sjaj, to je znak da je bolestan i morate ga hitno odvesti veterinaru.

Preuzeto sa Savjetnica.com

Komentari