Gdje, što, kako: Torino

Torino, grad Fiata i Juventusa, često se smatra isključivo industrijskim središtem, dok je manje poznato da je nekad bio glavna prijestolnica, a danas je četvrti najnaseljeniji grad u Italiji.

IMG_4261 post

Smješten u sjevernoj regiji Piemonte kroz povijest je pripadao Francuskoj, a dinastija Savoy učinila ga je kraljevskim izgradivši rezidencijalne trgove i palače. Sam naziv, dobio je prema biku (toro) koji je i danas simbol grada.

IMG_4187 post

Prepun trgova, Torino odiše tradicionalnim talijanskim stilom i odaje dojam moćnog klasičnog grada. Posebnost kojom se ističe jesu ulice natkrivene arkadama, koje su služile za obranu od kiše i snijega kraljevskim obiteljima. Rijeka Po prolazi kroz grad, dijeleći ga na centralni zapadni dio te istočni brdoviti dio u kojem prevladavaju najvažnije palače, crkve i dvorci s kojih se pružaju očaravajući pogledi na grad i okolne Alpe.

IMG_4265 post

Arhitektura grada većinom je barokna, iako se centrom grada protežu i blokovi fašističkih građevina. Jednostavne, funkcionalne i striktne linije zgrada predstavljaju trn u oku Talijanima koji ih ne podnose. Prometnice nisu zakrčene, a Talijani uvelike prakticiraju ‘jaywalking’. Jedna metro linija dobro povezuje najvažnija naselja. U blizini Torina je Milano, udaljen dva sata vožnje, kao i obala Ligurijskog mora, gdje je Genova. Uz to skijaško odredište Mont Blanc skoro pa je na dohvat ruke, što čini Torino primamljivom lokacijom za zaustavljanje i istraživanje.

IMG_4299 post

ŠTO POSJETITI U TORINU?

Mole Antonelliana
Visoka impozantna građevina dominira središtem Torina i njegovo je glavno obilježje. Izgradio ju je arhitekt Alessandro Antonelli, kao židovsku sinagogu. Danas je to najviši vidikovac, koji pruža pogled na čitav Torino i Alpe koje ga okružuju. U kupoli se nalazi Museo del cinema, kulturna znamenitost koju ne smijete zaobići. Sažeta povijest filma i talijanske kinematografije dočarana je kroz interaktivne izloške, a vrhunac je dvorana u kojoj se možete uvaliti u udobne fotelje i uživati u starijim talijanskim klasicima.

IMG_4301 post

Piazza Castello
Jedan od većih trgova, u čijem središtu se nalazi Palazzo Madama, okružen je zanimljivim kupolama crkvi i dvorcem, te odiše pravim talijanskim šarmom. Oko njega se nalaze glavne ulice Via Po koja vodi do rijeke, te Via Roma, poznata kao shoping destinacija kojom se stiže do Torinskog Living Rooma smještenog na Piazzi San Carlo. Ulice odišu starinskom atmosferom uz prepune štandove knjiga i male bistroe.

IMG_4359 post

Egipatski muzej
Teško za povjerovati, no Torino je dom drugog najvećeg Egipatskog muzeja, nakon onog u Kairu. Sveobuhvatna zbirka mumija i povijesnih artefakata, objedinjuje apsolutno sve najvažnije predmete koji su tvorili egipatsku civilizaciju. Malo dalje od muzeja nalazi se Piazza Carignano, sa nevjerojatno raskošnom palačom Carignano u kojoj se nalazi prvi talijanski parlament.

IMG_4378 post

San Sarvalio
Ovdje planirajte provesti večernje sate! San Sarvalio poznat je kao kreativna četvrt Torina stoga je izvrstan za kasne večere i noćne izlaske. U obilasku možete vidjeti židovske crkve, a sam kvart je vrlo mulitkulturan, naseljen etničkima manjinama i poznat je po gentrifikaciji. Ipak, njime najviše prolaze studenti, stoga je vrlo bučan i živahan. Vrijedi posjetiti Teatro Baretti i restoran Bottega Baretti.

IMG_4189 post

Lingotto Fiere
Najlakše ga je usporediti sa našim Velesajmom, iako funkcionira na puno višoj i kvalitetnijoj razini. Veliki moderni kompleks, smješten pokraj tvornice Fiat automobila, svake godine ugošćuje najrazličitije sajmove knjiga, hrane, festivale, izložbe itd. Najvažniji među njima su festival elektronske glazbe Club To Club i Artissima – tjedan suvremene umjetnosti koji objedinjuje najrecentniju europsku umjetničku produkciju. Zanimljivo je da se upravo ta dva događaja odvijaju usporedno, pa je Torino tada najposjećeniji.

IMG_4231 post

Od ostalih znamenitosti vrijedi pogledati impresivno zdanje sveučilišnog kampusa u Torinu, čiju arhitekturu potpisuju Foster and partners iz Londona.

IMG_4208 post

 

 

ŠTO KUŠATI U TORINU?

Ako planirate posjet Torinu pripremite se na hedonizam i uživanje u hrani i piću. Probajte tipičan talijanski aperitivo u nekom od manjih barova. Servirat će vam najbolje vino iz regije, uz sir, salamu, focacciu i grisine. Ne zaboravite isprobati Bicerin, poznati napitak od čokolade, kave i vrhnja, kao ni domaći gellato iz slastičarnice Grom. Poznati okusi su Caramela al sale, Gianduja i Crema come una volta.

IMG_4214 post

Za potpuni talijanski doživljaj ne zaboravite piti espresso barem tri puta dnevno, a suvenire i hranu najbolje je kupovati u Eatalyju, poznatom multimarketu u kojem možete naći pregršt talijanske hrane, pića i slastica u kojem se nalaze i odlični restorani po pristupačnim cijenama.

IMG_4295 post

Kako sažeti proputovanje Torinom? Idilično, živahno, mediteranski, kulturno, povijesno i pitoreskno, grad koji uistinu osvaja svojom nenametljivošću.

IMG_4306 post

IMG_4175 post

IMG_2813 post

Tekst: Anja Stević

Foto: Anja Stević

Komentari