Zagreb je dobio svoju Ljubionicu

U centru Zagreba preko noći su osvanule šarene instalacije nepoznatih autora na Zrinjevcu i Cvjetnom trgu koje su svojim šarenim dizajnom i otkačenim natpisima primamile velik broj građana. Upravo je pod sloganom “Špica Špice” zasjala ružičasta Barbie kutija u XXL formatu na Cvjetnom trgu. Provokativna instalacija neodoljivo mami građane da uđu u nju te da na trenutak postanu lutke s kojima smo se rado igrali u djetinjstvu. Ova kutija ima i uputstva za uporabu na poleđini na kojima možete vidjeti kako ona služi za privlačenje pogleda i medijske pažnje.

Ljubionica

U parku Zrinjevcu također su postavljene instalacije. Jedna od njih je klupa za sjedenje iza koje je romantični zid cvjetnog dizajna uz natpis “Ljubilica” koja prisjeća građane na sve romantične (tinejdžerske) trenutke na nekim od tih klupica.

Otpadnik_post

Kreatori su mislili na sve tako da su Zrinjevcu osigurali i zagonetnog “Rastjerivača mraka”, a radi se o običnom rasvjetnom stupu koji je obložen ambalažom modernog i urbanog dizajna s veoma neobičnom uporabom: “Pričekati sumrak. Uključiti i ostaviti. Nakon 8 do 10 sati mrak će se u potpunosti povući.” Tu su se također našli i obloženi stupići te koš za smeće “Otpadnik” koji uspješno prihvaća papirni, plastični, metalni i stakleni otpad. Sastav mu je lim, zrak te zaštitnički instinkt.

Stupic_NE-Ne post_2

Iako su instalacije privukle pažnju građana, i dalje se ne zna zašto su one postavljene. Ostaje pitanje radi li se o uličnoj umjetnosti, kritici društva ili novom izgledu grada, u svakom slučaju radi se o zanimljivom pothvatu.

Komentari