Samovar bar – priča o prvoj riječkoj čajani

U samom srcu Rijeke, starom gradu na Trgu Matije Vlačića Flaciusa 2, prije nepunih mjesec dana otvoren je Samovar bar, prva riječka čajana-kavana. Nastao kao prirodan nastavak priče Samovar Tea Shopa, već u prvim danima rada Samovar bar stekao je vjerne goste i donio svježinu u gastronomsku i estetsku ponudu Rijeke. Samovar bar je stvoren kako bi upotpunio ponudu Samovar trgovina čajem i prirodnim proizvodima, te postao ugodno mjesto za odmor i opuštanje – kutak u grotlu urbane vreve u kojem je sve ukusno i fino.

samovarbar4

U Samovar baru gosti mogu pronaći neke od omiljenih okusa djetinjstva, imaju priliku iskušati nove okuse i arome, te jedinstvenim proizvodima provjerenih arhivskih receptura doživjeti povijest Grada Rijeke na jedinstven način – kroz šalicu toplog napitka.

“Samovar je nastao prvenstveno iz ljubavi prema čaju, onom osjećaju relaksacije prilikom odvajanja nekoliko minuta za sebe prilikom pripreme i ispijanja čaja, te željom za oživljavanjem stare riječke tradicije i promocije suvenira Grada. Započeli smo ponudom od 80 čajeva s najboljih plantaža cijeloga svijeta. Originalnim idejama, potragom za vrhunskim sirovinama i proučavanjem svjetske kulture čaja taj smo broj višestruko povećali.” govore nam iz Samovara.

samovarshop

Samovar Tea Shop

Samovar Tea Shop & Samovar bar projekti su iza kojeg stoji nutricionistički centar ACZ – Akademski Centar Zdravlja iz Rijeke, kojega vodi prof.dr.sc. Alen Ružić, dr.med., poznati riječki kardiolog i voditelj kolegija Klinička prehrana i dijetoterapija. Stručnost i promocija zdravih navika ovako su pronašli novi put.

samovarbar5

Autorske čajne mješavine su plod rada i znanja Samovar stručnog tima, kojega vodi biomedicinska inženjerka Jasmina Šerifović. Kako smatraju u Samovaru: “Zadovoljstvo naših kupaca i gostiju je uvijek na prvom mjestu, i to nam je glavna misao vodilja. Naš tim neumorno radi i kreira nove čajne mješavine kako bi donio osmijeh na lica ljubitelja čaja. Volimo ono što radimo i konstantno se trudimo popularizirati kulturu čaja. Za nas, čaj nije samo piće, već sreća u šalici!”

samovarbar3

Treba istaknuti i da, po uzoru na stare recepture Riječke tvornice čokolade, koja je 1896. bila osnovana nedaleko današnjeg ZTC-centra, a kao rezultat rada svog stručnog tima, povjesničara, nutricionista i dizajnera, Samovar je osmislio jedinstveni riječki napitak. Kao glavna luka za uvoz egzotičnih proizvoda, čaja i kakaovca za cijelu Austro-Ugarsku monarhiju, urbani život Rijeke u 19. stoljeću obilježila je visoka razina kulture pijenja čaja i uživanja u čokoladi. Samovar nastavlja obnavljati ovu ponosnu riječku povijesnu priču i brigu o unaprjeđenju zdravih navika. Zato je njihova topla čokolada 100% prirodna, uz minimalno šećera, bez boja i aditiva, dok komercijalne vrste imaju kakaa tek 5%, a ostalo čini sredstvo za zgušnjavanje, umjetna boja i arome.

samovarbar6

Osim originalnih čajnih suvenira, a koji su nosioci oznake ‘Izvorno riječko’ te više od 200 najkvalitetnijih čajeva cijeloga svijeta, koje ljeti pripremaju kao ledene čajeve, potpuno prirodno osvježenje, u Samovar baru možete popiti najfiniju kavu – Samovar Espresso Oro, osmišljenu prema originalnoj Samovar recepturi, prženu u Trstu. Baršunasta na nepcu, istodobno podatna, meka i nježna, Samovar Espresso Oro kava pruža jedinstveno iskustvo užitka kojem ćete se uvijek vraćati, te je već stekla glas najbolje kave u Rijeci.

samovarbar7

Ponuda Samovar bara ne staje samo na finim čajevima i kavi. Tako u baru možete popiti napitke koji će vas vratiti u djetinjstvo – ječmene kave Orzo i Ginseng & Orzo, Nocciolatto, Mocca latte, riječki klasik – marelicu sa šlagom. Osim toga, u ponudi je i širok raspon napitaka baziranih na toploj i hladnoj čokoladi, ali i na najkvalitetnijem čaju svijeta – Matchi.

“Zadovoljstvo naših gostiju i kupaca uvijek mora biti prioritet. Upravo zato inzistiramo na najvišoj kvaliteti i samih proizvoda, ali i načina na koji se oni prezentiraju. Svaki pojedini proizvod, vizualno rješenje, ali i prezentacija napitaka u Samovar baru pažljivo su osmišljeni, te je uložen izniman trud kako bi se našim korisnicima pružio maksimum.” smatraju u Samovaru.

samovarbar8

Jedinstven i originalan ambijent, uređen prema uzoru na svoje prethodnike – Samovar Tea Shopove – privlači poglede i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim ga je zlatnim rukama osmislio povjesničar umjetnosti, mr.sc. Branko Metzger Šober. Prizivanje sjećanja na nekadašnje građanske salone grada Rijeke, igra asocijacija i želja za stvaranjem mjesta koje prirodno poziva na opuštanje u svakodnevnoj vrevi, bili su nit vodilja prilikom uređenja i osmišljanja ponude Samovar bara.

samovarbar1

Sve što vas dodatno zanima o Samovar Tea Shopovima i Samovar baru, pronađite na stranici Samovar.hr ili ako ste u blizini uživo doznajte sami.

Komentari