Što još donosi Salon mladih

181a9951

Ovogodišnji Salon mladih problematizira načine na koji se umjetnik može boriti za svoju egzistenciju te ova najveća izložba djela mlađih autora predstavlja praktičan presjek metoda i rezultata kojima umjetnik potvrđuje svoje postojanje i djelovanje unutar sve labavije kulturno-umjetničke scene.

Problem počinje među mladim generacijama, već pri odabiru zvanja i upisu na umjetničke akademije, a manifestira se u trenutku u kojem pojedinac više nije zaštićen institucijom i izlazi u realnost. Mladi se umjetnici većinom zapošljavaju na radnim mjestima neusklađenim sa strukom i razinom obrazovanja, nevezanim uz struku, a često struku u potpunosti napuštaju, kako bi osigurali osnovne životne uvjete. Samim time, odriču se vremena potrebnog za osobni umjetnički rast i razvoj. Posljedično, ovakav razvoj događaja, u pitanje dovodi i kvalitetu opće umjetničke produkcije te čitave kulturne scene.

181a9948

Ova problematika provlači se i njome se bavi i popratni program izložbe koji čine i zanimljiva predavanja. Nakon prošlotjednog predavanja Vanje Babić i Nere Miočić ‘Umjetnost preživljavanja’ te Bojana Mucka ‘Znaci vremena – dokumentacija performativnog procesa’, slijede današnje predavanje Vanje Žanko i Maje Rožman ‘Marketing i menadžment kulturno-umjetničkih projekata’ te 7. prosinca u 18 sati Nike Radić i Tonke Maleković ‘Mobilnost mladih hrvatskih umjetnika u međunarodnom kontekstu’.

Više informacija o izložbi možete saznati na hdlu.hr

181a9924

Komentari