Stolac ‘Tratinčica’ bosanskohercegova-čkog dizajnera

Postoje oni komadi namještaja koji vam zapadnu za oko i nikako se ne možete oteti dojmu da bi se savršeno uklopili u vaš dom ili čak poslovn prostor. Zaljubite se u njih. U glavi slažete kombinacije, uređujete interijer samo da bi taj određeni komad namještaja našao svoje mjesto. Tretirate ga kao umjetničko djelo, sve se njemu podređuje i uopće nije bitno uklapa li se u vaš stil ili ne. Odlučite nanovo izgraditi stil oko njega.

daisy 16

daisy 1

Tako je nama za oko zapeo ovaj stolac i osvojio nas, a zove se ‘Daisy chair’. Primjetili smo je u Orisu – kući arhitekture u Zagrebu i nakon malo istraživanja saznali da ovaj stolac prati još nekoliko jednako zanimljivih komada bosanskohercegovačkog dizajnera Saliha Teškeredžića.

daisy 17

daisy 5

Salih Teškeredžić školovao se na Arhitektonskom fakultetu  i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i vodi dizajnerski studio u Beču i Sarajevu. Radove je izlagao na više sajmova – u Milanu, Kölnu, Parizu, Kopenhagenu, Beču, Zagrebu, Beogradu, Sarevu itd. Izlagao je na samostalnim izložbama u Beču i Sarajevu te osvojio dvije nagrade ‘Interior Innovation Award’ 2011. i 2012. godine.

daisy 4

daisy 3

Stolac je dobio naziv ‘Daisy chair’ što u prijevodu znači stolac – tratinčica. Taj nježni, poljski cvijet glavni je dekorativni uzorak koji svojim vizualnim ponavljanjem daje romantičnu notu i dojam nježnosti ovog zapravo čvrstog drvenog stolca. Uzorak tratinčice ponavlja se na još nekoliko komada namještaja ovog dizajnera. Iako se nogari mijenjaju i kod stolca, lampe, komode i stola te time postaju komadi za sebe, ovaj uzorak ih objedinjuje u jednu vizualnu zaokruženu cjelinu.

daisy 12

daisy 19

Masivno drvo i nježna intarzija uzorka, igra rupičastih otvora te zamjena drvenih nogara s metalnim, na svakom od komada namještaja, čine jednu skladnu suprotstavljenu cjelinu.

daisy 10

daisy 14

daisy 9

daisy 11

daisy 15

daisy 13

 

Foto: Facebook

Komentari