Sada posadite svoj ‘grincajg’ na balkonu

U proljeće, kada se sva priroda budi, svi ljubitelji povrtnjaka i sadnje počnu sa svojim aktivnostima, u raznim medijima možemo naći korisne savjete o sadnji bilja, voća i povrća u vrtu, na terasi i na balkonu.

bilje 7

Otkrivamo nove mogućnosti dekoriranja životnog prostora, posebno terase i balkona s voćem i začinskim biljem. Ponosni smo i sretni kada nam takva prva sadnja uspije. Ne samo da uživamo u estetici posađenog, mirisu plodova, već i u činjenici da za svojim stolom konzumiramo hranu za čije namirnice znamo od kuda dolaze i kako su tretirane.

Po završetku ljeta naše posude za sadnju ostaju prazne, vrijeme postaje hladnije i neugodnije za boravak na otvorenom, dolazi jesen pa zima i uživanje na terasi više nije moguće. No, to ne znači da bismo trebali stati s našom misijom domaće sadnje i konzumiranja namirnica uzgojenih na balkonu preko zime. Postoji li povrće koje se sije ili sadi u jesen? Naravno da postoji. U tekstu vam otkrivamo o kojem je povrću riječ.

povrće

Često upravo jesenski češnjak ima bolji okus od onog ranijeg, tako da nam je prvi na popisu za sadnju. Češnjak nije zahtjevna biljka i relativno se jednostavno sadi. Kao i za svaku drugu biljku, bitno je pripremiti zemlju za sadnju, očistiti ju od korova te prekopati. Nakon toga na razmaku od kojih 15 do 20 centimetara izdubite rupe na dubini od oko 5 cm i u njih postavite režnjeve češnjaka korijenom okrenutim prema dolje. Zatrpajte zemlju, pričekajte zimu te u proljeće po potrebi malo zalijte. Vaš češnjak spreman je za ubiranje sredinom proljeća kad primijetite promjenu boje stabljike iz zelene u smeđu.

mrkva

Mrkva nam je sljedeća na popisu. Povrće koje nam je stalno na jelovniku – u juhama, raznim varivima ili kao dodatak pečenju ili salati. Baš kao i kod češnjaka, potrebno je pripremiti zemlju za sijanje. Mrkva i ostalo korjenasto povrće vole rahlu zemlju pa ponekad nije loše i dodati malo pijeska. Razmak između redova u kojima se sije trebao bi biti oko 20 centimetara. Kad malo poraste, slobodno ju prorijedite i ostavite razmak od kojih 10 centimetara među biljkama. Dobro ju je zaštititi najlonom kako ju preniske temperature ne bi uništile.

bilje 3

Kako lučice mogu podnijeti niže temperature tako je luk srebrenac jedna od biljki koja se može saditi u jesen. Za jesensku sadnju bitno je da tlo bude propusno kako se ne bi zadržavala voda i uništavala plod tijekom zime i hladnih razdoblja. Luk se najčešće sadi u listopadu, od sredine prema kraju jer se tada sama biljka najbolje priprema za prezimljavanje.

bilje 6

Peršin je biljka koja se također može saditi na jesen, na balkonu ili terasi. Tretira se kao i mrkva stoga primijenite znanje i iskustvo koje ste stekli s mrkvom te osigurajte povrće za juhu i grincajg za cijelu zimu. Također pripazite da  zaštite biljke prilikom jakog pada temperature tijekom zime.

bilje 5

Ovo je samo dio biljaka koje se mogu saditi na jesen, na balkonu ili terasi. Počnite s njima i imate osnovni ‘grincajg’ za juhu ili druga jela.

bilje balkon 1

Foto: Shutterstock

Komentari