Rumeria je nova zagrebačka destinacija za najfinija pića

Prije nekoliko dana Zagreb je dobio jednu specifičnu trgovinu koja će obradovati sve ljubitelje probranih alkoholnih pića. Rumeria, novo je mjesto u gradu sa širokim asortimanom alkoholnih destilata, prvenstveno najboljih svjetskih rumova iz Srednje i Južne Amerike, votki, ginova i whiskeya.

Image00017

Image00001

No ono po čemu ovo mjesto nosi ime jedno je od najpopularnijih pića danas – rum. Porijekolo njegovog naziva nejasno je, postoji više tumačenja, no nama nekako najdraže je ono gdje u eseju iz 1824. godine, britanski etimolog Samuel Morewood tumači porijeklo značenja riječi rum kao izvedenice iz ondašnjeg britanskog, tj. engleskog slenga i uzrečice ‘the rum time’ što bi značilo ‘the best time’ ili u prijevodu – ‘najbolje (provedeno) vrijeme’.

Image00005

Image00006

Da, sviđa nam se to značenje ‘najbolji’, jer označava i piće najbolje kvalitete. Rum igra veliku kulturološku ulogu na mjestima kao što su Karipsko otočje, Nova Škotska, Novi Brunswick i Otok princa Edwarda u Istočnoj Kanadi i u Newfoundlandu. Ovo kultno piće povezuje se s Kraljevskom mornaricom, no i sa gusarima te je  značajnu ulogu igralo u povijesti Amerike i Australije (Američka revolicija i australska ‘Rum Rebellion’, samo da spomenemo neke zanimljive povijesne događaje).

Image00007

Image00009

Bez obzira na burnu i bogatu ljudsku povijest gdje je ovo piće igralo ulogu, zadržalo je svoje mjesto među prvim najboljim alkoholnim pićima dan danas. Danas se većina ruma proizvodi na Karibima, kao i u Južnoj Americi te je važan dio kulture na mnogim karipskim otocima.

Image00011

Image00012

Sve te vrste ruma možete od sada u Zagrebu kupiti i kušati na adresi Nova Ves 70 u novootvorenoj Rumeriji. No, ponuda im je stvarno bogata – nalaze se tu i najbolji ginovi, tequile, whiskey te kubanske cigare koje dolaze na komad, sve za potpuni dojam uživanja u odmjerenoj kapljici ovih pića koja su obilježila i ljudsku povijest.

Image00015

Image00016

Foto: Sanjin Kaštelan

Komentari

,