Retro koturaljke su ponovno ‘in’

Farah Fawcett u seriji 'Čarlijevi anđeli'

Farah Fawcett u seriji ‘Čarlijevi anđeli’

U povratku svega retro, red je morao doći i na retro role, točnije koturaljke, poznatije i kao ‘rolšuhe’. Za razliku od modernih ‘in-line’ rola, ove su u najvećoj mjeri popularizirane za vrijeme disko ere 70-ih na koju danas i najviše asociraju. Ako ste rođeni prije 1990. godine vrlo vjerojatno ste svoje prve korake na kotačićima odradili upravo s njima. A možda ako ste rođeni i kasnije.

role-stoneimmaculate

Karakteriziraju ih četiri kotača postavljena paralelno u parovima te čep na vrhu cipele koji služi za kočenje i zaustavljanje. Budući da su nastale inspirirane klizaljkama, cipela je uglavnom na vezanje, a prepoznatljive su po svojim upečatljivim bojama i uzorcima. Kotači ispunjeni šljokicama nekad su bili nešto poput statusnog simbola ispred prijatelja u parku, a rolanje je tada bio najdraži sport.

Zahvaljujući nekolicini brendova, primjerice Powerslide i Moxi Roller Skates, koturaljke su se vratile na scenu i sve su češća pojava. Naravno, u modernijem izdanju s najnovijom tehnologijom izrade cipele i kotača za maksimalnu udobnost pri vožnji. Powerslide modeli u njihovoj Quad liniji dostupni su čak i u Hrvatskoj i o njima sve možete doznati na linku, a Moxi role mogu se naručiti iz SAD-a.

Moxi Roller Skates

Moxi Roller Skates

Powerslide

Powerslide

Foto: Instagram, Stoned Immaculate Vintage, movie still

Komentari