Retro ideja: napišite pismo ili razglednicu

@unveiledbr

@unveiledbr

Kad nešto što je bilo dio naše kulture, navika i uspomena počinje polako nestajati iz svakodnevice i blijediti u našem sjećanju, javlja se nostalgija. Taj osjećaj privrženosti prošlim vremenima i stvarima korak prije njihovog padanja u zaborav, nerijetko ih vraća u život. Nostalgija nas je potaknula da svijet, umjesto kroz vrhunsku rezoluciju najnovijih kamera i fotoaparata, promatramo kroz romantične Polaroide, a prostoriju ispunimo posebnim zvukom vinil ploča koji izlazi iz starog gramofona. Nakon povratka tih nezamjenjivih klasika, naša nostalgična narav odlučila nas je podsjetiti na zaboravljenu umjetnost pisanja pisama i razglednica.

@madame.sosostris

@madame.sosostris

U svijetu formalnih mailova i kratkih poruka lišenih svake osobnosti, uniformiranih u kratke rečenice stvorene od skraćenica, slikovnih ikona i bez puno razmišljanja o pravopisu i interpunkciji, razumljivosti i poetičnoj zvučnosti naših misli, u svijetu u kojem nam se u svakom trenutku nadohvat ruke nalazi mobitel, tablet ili laptop, čin pisanja počeo je gubiti na važnosti, a brzina i praktičnost moderne tehnologije u trenu su zamijenile čaroliju zadržavanja kontinuirane fluidnosti pokreta ruke. U vrijeme kada nam je teško na trenutak zastati i plavom kemijskom na bijelom papiru napisati popis namirnica koje nam nedostaju, proces pisanja pisama neko se vrijeme činio gotovo komičnim konceptom. Ne tako davno pisanje pisama bio je velik dio života mnogih, malo smo na taj lijepi ritual zaboravili, a sada je došlo vrijeme njegovog povratka.

@april.and.paper

Kroz povijest, pisma su nosila najintimnije priče, skrivala tajne, prepričavala svakodnevne dogodovštine i spajala razdvojene obitelji i ljubavnike. Pomno odabrane riječi, osim priča, prenosile su osjećaje, a samotni proces pisanja pisama budio je moć samorefleksije i kroz pisma koja su njihovom primatelju nosila pažnju i radost, istovremeno, isto je nosio onome u čijoj se ruci nalazilo pero koje ih je pisalo.

@tiffybutter

@tiffybutter

Svako putovanje bilo je obilježeno potragom za razglednicama. Slike dalekih mjesta, sunčanih plaža ili ilustracije znamenitosti istraženih gradova na poleđini su nosile tek nekoliko riječi, toplih pozdrava i slanih poljubaca. Ipak, u samo nekoliko rečenica one su našim obiteljima i prijateljima nosile dio naših avantura, a njihovo pisanje u nama je uvijek zadržavalo dio njih i dio doma.

@vampismo_postcards

@vampismo_postcards

Jednako poput pisanja pisama i razglednica, njihovo primanje bilo je posebno iskustvo zbog kojeg smo ih s nestrpljenjem iščekivali, ponovno čitali i dali im posebno mjesto na kojem smo ih čuvali. Dok su razglednice poput šarenih figurica krasila naše zidove i police, pisma su uvijek imala svoj tajni dom u prenamijenjenoj dekorativnoj kutiji, u omiljenoj knjizi ili posljednjoj ladici noćnog ormara.

Zaboravljena umjetnost pisanja pisama i razglednica

@lamplighterlondon

Posljednjih nekoliko godina, onaj spomenuti osjećaj nostalgije nam je vratio sjećanje na tu zaboravljenu umjetnost i posebnost koju nose podjednako proces pisanja, trenutak primanja i prvog čitanja pisma. Kroz modernu tehnologiju i društvene mreže koje su gotovo označile kraj procesa, mnogi sada traže nove pismo-prijatelje. Zahvaljujući nostalgičarima među piscima, o umjetnosti pisanja pisama napisane su knjige koje su mnogima poslužile kao podsjetnik na čaroliju koju nose. Osim kroz knjige, povratak pismima i razglednicama počeo se provlačiti kroz popularne blogove i postao jedna od novih tema razgovora umreženog svijeta.

@cloudydaysandletters

@cloudydaysandletters

Jednako poput njih, Julius Meinl će nas na Međunarodni dan poezije, koji se obilježava 21. ožujka, podsjetiti i ponovno približiti zaboravljenoj umjetnosti i navici pisanja. Probudite poetu u sebi i iznenadite dragu osobu neočekivanom Julius Meinl razglednicom koju na Međunarodni dan poezije možete pronaći u 100 poštanskih ureda diljem Hrvatske, ispisati pričama i emocijama i besplatno poslati. Uz besplatnu razglednicu Julius Meinl će vam, u suradnji s Hrvatskom poštom, pokloniti i posebnu markicu koju je za ovu posebnu priliku i akciju dizajnirala grafička dizajnerica Ivona Đogić Đurić. Oživite prošlost i 21. ožujka posjetite jedan od sto hrvatskih poštanskih ureda, jer povratak starim navikama ponekad nosi pozitivne stvari.

@cloudydaysandletters

@cloudydaysandletters

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Komentari