Ledeni čaj protiv vrućeg ljeta

Ledeni čaj je relativno mladi napitak.  Otkriven je u Americi, u Sant Luisu, 1908. godine i svoju premijeru imao je na Svjetskoj izložbi. Poučeni popularnošću čaja u većem dijelu Europe američki poslovni ljudi pokušali su ovu izložbu iskoristiti za prezentaciju čaja.

ljetnahrana5

Međutim kako je vrijeme bilo vrlo toplo i sparno malo je bilo onih koji su pokazivali interes uopće kušati ovaj novi napitak koji se služi vreo. Uvoznik čaja iz Indije i Cejlona Richar Blechhynden u strahu od financijskog fijaska dao je da se kocke leda prelijevaju vrlo koncentriranim čajem te da se tako ohlađen servira kao nova senzacija Svjetske izložbe.

I zaista, oduševljenje i poslovni uspjeh bili senzacionalni. Vrećica za čaj također je kreirana u Sjedinjenim Američkim Državama. Njujorški trgovac čajem Thomas Sullivan svojim je poslovnim partnerima slao probe čaja u svilenim vrecicama prilagođenim jednoj čajnoj salici. Pogodio je američki praktični duh pa je čaj u vrećicama brzo postao dominantan način pakiranja i pripreme čaja.

Zeleni čaj

Nastavljajući tu tradiciju ispijanja hladnog čaja, pogotovo tijekom, ljetnih, sparnih mjeseci, donosimo vam tri recepta, idealna za ljetno osvježenje. Za pripremu sljedećih napitaka potrebni su niže navedeni sastojci. Zajedničko svim receptima je da u navedenim količinama vode trebaju prokuhati menta te vrečice čaja, ako su navedene. Ostali sastojci se dodaju nakon što biljke odstoje 3-5 minuta uprokuhanoj, vreloj vodi. Poslužuje se ohlađeno s kockicama leda i listićima mente (po želji).

Ledeni čaj od mente

4 limuna
4-6 žlica od agave
stručak mente, metvice
(par grančica)
1,5 l vode
kockice leda

ledeni čaj post 1

Ledeni zeleni čaj

8 salica vode
6 vrečica zelenog čaja
1-2 grančice svježe mente
1/2 salice svježe iscijeđenog limunovog soka
2 salice svježe iscijeđenog narančinog soka
3-4 velike žlice smeđeg Muscovado šećera ili agavinog sirupa

ledeni čaj post 2

Ledeni čaj s ananasom
500 ml jakog zelenog čaja (4 do 6 filter vrečica)
iscijeđene 4 naranče
iscijeđena dva limuna
2-3 žlice sirupa od agave
500 ml mineralne vode
8 do 12 kockica leda
250ml sitno isjeckanog ananasa

ledeni čaj post 4

 

Foto: Shutterstock

Komentari