Blagodati koprive

Zadnjih godina sve se više i više ljudi, često uzrokovano užurbanim načinom života, žali na opći osjećaj slabosti i nelagode. Umor, blijeda koža, ostajanje bez daha i slični simptomi slabosti organizma mogu upućivati na anemiju ili neka ozbiljnija stanja. Svakako se za svaku promjenu organizma i loše osjećanje morate obratiti doktoru, no uz adekvatnu dijagnozu trebali biste se truditi zdravije hraniti i više voditi računa o tome što unosite u svoj organizam.

smoothie

Jedna od biljaka koja je uvijek dostupna u trgovinama i na tržnici, a ako ste u prilici, možete ju i nabrati te vam može samo činiti dobro jest kopriva. Kopriva se tijekom povijesti u narodnoj medicini i prehrani koristila kao lijek protiv umora, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, bronhitisa, bubrežnih kamenaca, čira na želudcu te ima i smirujuće djelujuće. Kopriva se cijela koristi – list, korijen i sjeme.

zelenjava

Kopriva sadrži uvijek potrebene za dobro stanje organizma vitamin C, provitamin A, vitamine K, B2, B5, željezo, kalcij i magnezij. Njezino djelovanje je antibakterijsko, antivirusno, protuupalno i dijuretično. Za vanjsku primjenu često se koristi u kozmetici kao osnovni sastojak u šamponima i regeneratorima protiv opadanja kose. Ova ljekovita i dostupna biljka bere se od proljeća do jeseni, dok se njezino sjeme skuplja u kolovozu. List je nabolje sasušiti te koristiti za čaj. Svježe ubranu možete tretirati u sokovniku radi dobivanja svježeg iscjeđenog soka.

čajevi 1

U ovo promjenljivo doba proljeća kada se temperature i vremenski uvijeti izmjenjuju brzinom svjetlosti organizam je jako podložan utjecaju vremena, meteoropati to najbolje na žalost osjećaju, tako da predlažemo dva recepta za napitake od koprive kako biste ih sami mogli napraviti  te ih i preventivno piti svaki dan radi boljeg stanja organizma. Čaj se priprema tako da se u 3 decilitra kipuće vode stavi mala žlica koprive, poklopi i odstoji par minuta. Procijedite vodu i čaj je spreman za konzumiranje. Preporučuje se konzumiranje jedne do tri šalice čaja dnevno.

čajevi

Sok tj. napitak od koprive možete napraviti od 3 šake svježe ubrane koprive, nekoliko narandži i koluta đumbira debljine 2-3 centimetra. Nabrojane sastojke izmiksajte u blenderu i zasladite po želji. Svakako s koprivama možete miješati i iscijeđene limune, grejp ili bilo koje drugo voće sličnog kiselkastoslatkog okusa. Kopriva se najbolje okusom slaže s agrumima, no znamo i za eksperimente sa dinjom, breskvom i nektarinom koji su ukusno ispali. Tu vama dajemo mašti na volju da ju miješate sa sezonskim voćem kako biste postigli željeni okus.

Komentari