Danas je posljednji dan za intenzivno uživanje u krafnama

Prolazite pored njih u pekarnama svih ovih dana kako se bliži vrhunac Fašnika, mirišu na svježe pečeno tijesto, džem i šećer u prahu i naprosto vas pozivaju da kupite barem jednu. I popustili ste, kupili njih nekoliko, ali znate ništa se ne može usporediti s okusom domaće krafne koju pripremite sami kod kuće. Zato vam donosimo zanimljiv recept s džemom od malina koji smo pronašli na blogu Bakers Royale i sami isprobali, za posljednji dan u intenzivnom uživanju u krafnama jer smo sigurni da ste si obećali da od sutra ne jedete slatko.

Krafne s džemom od malina (18-20 krafni)

2 žlice suhog kvasca
1/2 šalice mlakog mlijeka
1/4 šalice šećera + 1 žličica šećera
2 1/4 šalice brašna
3 velika žumanjka
2 žlice maslaca
2 žličice soli
3 šalice ulja
1 šalica džema od maline

Stavite kvasac, mlako mlijeko i žličicu šećera u malu zdjelicu te ostavite da se diže 15-tak minuta. U veliku zdjelu stavite brašno, napravite rupu u sredini i dodajte jaja, kvasac, šećer, maslac i sol. Miješajte dok se sve ne poveže u ljepljivo tijesto. Nabrašnite radnu površinu i mijesite tijesto dok ne bude glatko i meko (dodajte još brašna po potrebi). Nauljite odvojenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i sklonite na toplo mjesto dok se barem duplo ne digne.

Pobrašnite opet radnu površinu, razvaljajte tijesto do četvrtine njegove debljine, te čašom izrežite oko 20 krugova. Pokrijte plastičnom folijom da se diže 15 minuta.

Na vatri zagrijte ulje u dubokoj zdjeli te stavljajte jedan po jedan komadić tijesta, 40 sekundi s jedne strane, 40 s druge, dok ne dobije svoju poznatu zlatnu boju. Izvadite iz ulja i stavite da se hladi na papirnatom ručniku. Uvaljajte u šećer.

U vrećicu za ukrašavanje ili špricu stavite džem, izbušite rupu u krafni čačkalicom i ispunite svaku krafnu s oko 2 žličice džema. Mljac!

Foto: Instagram

Komentari