Savršeni domaći keksi za popodnevni čaj

Danas je zvijezda kuhinje bakin recept za domaće kekse s bloga Happiness is Homemade koji će savršeno odgovarati uz popodnevni čaj. S obzirom na malo niže temperature od onih kakve očekujemo proljetnim vikendima, možete upriličiti pravu englesku čajanku te uz nju pripremiti mekane i ukusne keksiće. Pronađite neki dobar film i lijeno poslijepodne može svečano započeti.

keksići5

Ovi su keksići divni mekani, najprimamljiviji kad su topli, ubrzo nakon što budu izvađeni iz pećnice. Mogu dugo stajati ako ih dobro zatvorite u kutiju pa možete još danima kasnije uživati u njima…

Recept za domaće kekse

1 kg glatkog brašna
30 dkg šećera
30 dkg maslaca
6 jaja
1 prašak za pecivo

keksići6

Priprema:

U posudi najprije izmutite jaja. Jajima dodajte ostale sastojke: brašno, šećer, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi i prašak za pecivo, pa zamijesite tijesto. Tijesto ne treba odstajati već odmah možete početi oblikovati kekse. Pripremite kalup u kojemu ćete peći kekse – lagano ga namastite ili postavite papir za pečenje.

keksići2

Za izradu ovih keksića bila bi idealna starinska mašina za keksa, ali ako ju i nemate, možete primjerice razvaljati tijesto pa izrezivati različite oblike, ukrašavati ih vilicom i slično, stvarno je puno mogućnosti. Postupak izrade keksića je takav da pripremljeno tijesto stavljate u tu mašinu (gore na vrhu ima jedna udubina u koju se stavlja tijesto), naprijed se na mašinu stavi jedna pločica koja ima nekoliko različitih rupa (u različitim oblicima) i ta se pločica pomiče lijevo desno za izradu keksića u različitim oblicima. Kad sve namjestite samo vrtite i iz mašinice izlaze krasno oblikovani keksići kakve možete vidjeti i na fotografijama. Kekse koji izlaze pridržavajte rukom i onda te “trakice” keksića samo izrežite nožićem na manje, približno jednake veličine, i prebacite ih u kalup.

keksići1

No, ponavljamo, tijesto se može oblikovati i ručno, valjanjem i izrezivanjem oblika ukoliko nemate mašinu. Dok redate kekse u kalup, pećnicu zagrijte na 180°C. Kad kalup napunite keksima, stavite ih u pećnicu i pecite nekih 7 do 12 minuta, ovisno o tome koliko jako pečene kekse želite.

Znat ćete da su gotovi čim dobiju malo boje odnosno čim lagano porumene na dnu. Zato s vremena na vrijeme provjeravajte čačkalicom dno keksa da ih ne prepečete. Kad su gotovi pustite da se mrvicu ohlade i poslužite uz čaj po želji.

keksići4

Foto: Happiness is Homemade

Komentari