Cimet vs. kasija

Jeste li znali da većina ‘cimeta’ koji kupujete u trgovina mješovitom robom zapravo nije cimet? Niste? No, dobro, krenimo od početka.

cimet slider

Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris. Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu. Mnogi koriste cimet ne samo zbog njegove arome, već i zbog toga što je na glasu kao ljekoviti začin. Ipak, treba napomenuti da nije svaki cimet ljekovit. Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potječe sa Šri Lanke i naziva se cejlonski cimet.

cimet post

Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum), porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet. Bitna razlika između kasije odnosno kineskog cimeta i cejlonskog cimeta je količina ‘kumarina’ Kumarini se nalaze u sastavu mnogih biljaka, a kada ih se konzumira u većim količinama mogu biti vrlo toksični. Toksičnost najviše pogađa jetru i živčani sustav, stoga je iznimno bitno informirati se ukoliko ste recimo odlučili koristiti veće količine cimeta jer je dobar za regulaciju šećera u krvi ili želite smršaviti. Količina kumarina u cejlonskom cimetu je vrlo mala, mnogo manja od količine koja bi eventualno mogla uzrokovati zdravstvene rizike.

kasija cime tslider

Dakle, cejlonski cimet koji je se može koristiti u ljekovite svrhe može uvelike pomoći kod različitih tegoba i stanja. Potvrđeno je da cimet pomaže kod upala i infekcija, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije, ublažava menstrualne tegobe te uklanja loš zadah iz usta. Svakako pazite kod sljedeće kupnje cimeta koja zemlja porijekla je navedena na deklaraciji te o kojoj ‘vrsti’ se zapravo radi.

cimet post 2

Tekst: Lana Mesić
Foto: Lana Mesić, Shutterstock

 

Komentari