Urbana kolekcija mlade hrvatske dizajnerice

jos2

Hrvatska dizajnerica Josipa Ščapec predstavila je prvu kolekciju branda Jos•s za Prvu zadrugu studenata Fabric8 co-op, osnovanu u inicijativi studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta s ciljem poticanja poduzetničkih te društvenih, znanstvenih, kulturnih i umjetničkih djelatnosti studenata i bivših studenata TTF-a.

Ova unikatna kolekcija koja je balans krutih formi s organskim elementima, inspirirana je monumentalnošću poslijeratne skulpturalne umjetnosti arhitekture, gdje su zamjetni elementi military stila, a kao nadahnuće dizajnerici je također poslužio kolektiv EXAT 51 te je koristila apstraktne repetivne elemente koje možemo vidjeti prenesene u plise nabore odjevnih predmeta. Njezina kolekcija također počiva na prijelazu arhitekture iz soc-realizma u funkcionalizam, s futurističkim pogledom na tematski odabrane odjevne predmete.

jos6

U kolekciji su korištene boje monokromatskog spektra, polazivši od same inspiracije u sociologiji društva te monokromatskog društvenog pogleda. Dizajnerica je kombinirala ženstvenu elegantnu siluetu s monumentalnim elementima, koje vidimo u predimenzioniram ušitcima, naborima, te pliseima.

jos4

Prva zadruga studenata Fabric8 co-op, koja je platforma za Jos•s brand, svojevrsni je start-up oblikovanju brandova u nastajanju za vrijeme studija i neposredno nakon njega, a na svojim službenim stranicama kroz webshop predstavlja i prodaje radove mladih nada hrvatskog dizajna.

jos5

jos3

jos

Fotografija: Marija Veldić/Fabric8 co-op

Model: Robertina Preklushaj (UMAH)

Komentari