Prstenje inspirirano tradicionalnim dalmatinskim selom

pinn 5

Pinn je obiteljski tim dviju generacija arhitekata i dizajnera iz Splita koji uz stalni posao svakodnevno stvara i živi umjetnost. U obitelji je oduvijek postojala individualna sklonost prema izražavanju, bilo kroz skulpturu, slikanje ili dizajn, ali je zajednička urođena povezanost sa podnebljem oduvijek bila inspiracija i pokretač. Nastanak kolekcije nakita ‘In spite of Oblivion’ potaknut je nestajanjem malog dalmatinskog sela kao ambijenta našeg djetinjstva i nečeg vrijednog pamćenja. Obzirom na podrijetlo s otoka Korčule, neka od naselja u njenoj unutrašnjosti ostavila su neizbrisiv zapis u memoriji.

Međutim, kao suvremenici njihove, doduše neizbježne, transformacije oduvijek su se zanosili idejom o modelu kojim bi se magičnost i romantika tih i sličnih naselja sačuvala u izvornom obliku. Svjesni da i najangažiranija umjetnost ne može otići dalje od skretanja pozornosti ili upozorenja, svoj umjetnički impuls smatrat će ostvarenim ako jednog jedinog promatrača uspiju potaknuti da zamisli svoj magičan život i sebe na jednom od prozora ili ispod jednog od volata koje ima na ruci.

pinn 4

Ideja o obiteljskoj suradnji nastala je kada je trebalo zajednički osmisliti način realizacije kolekcije nakita čija je poruka od početka bila jasna – suprostaviti se zaboravu. Smjer realizacije odveo je prema jeziku kojem su, kad je umjetnička forma u pitanju, svi skloni i koji svi razumijemo – minijaturi.

Osim izgradnjom, kao okosnicom koncepta, dočarati ambijent podneblja u kojem se prikazana naselja nalaze, bilo je nemoguće bez karakteristične autohtone vegetacije crnogorice poput čempresa ili grmlja lavande, brnistre i sl. Iako je trenutno u konceptualnoj fazi, bez komercijalne primjene, kolekciju dizajnerski obiteljski tim smatraju svojim skromnim pokušajem da se zaustavi zaborav na malo dalmatinsko selo. Za sve upite o nakitu posjetite Facebook stranicu.

pinn 2 – kopija

Foto: Facebook

Komentari