Ranoproljetni bijeg na Lastovo

Za bijeg od užurbane svakodnevice ne moramo posezati za dalekim osamljenim destinacijama, ponekad su takva mjesta nadomak ruke. Puni trajekti i katamaran Nona Ana dolaze na Lastovo samo dva puta u godini; za vrijeme glavne turističke sezone u srpnju i kolovozu i početkom veljače kad traje čuveni Lastovski poklad. No za potpun doživljaj, Lastovo treba posjetiti baš u vrijeme proljeća kad bajami procvjetaju i cijeli otok bukne zelenilom svih nijansi.

lastovo

Trajektom od Splita potrebna je vožnja od 4,5 sata, no katamaranom za 2,5 sata stižete u apsolutni mir i tišinu. I dok vam gradska buka još zvoni u ušima, prvi dan po dolasku imat ćete osjećaj da čujete samo muk. Tek sljedeći dan sluh se počne izoštravati na lastovske zvukove. Zvuk morskih valova kako se odbijaju od stijene nakon prolaza brodice lokalnog ribara, šuštanje vjetra… Nakon samo dva dana već zaboravljate i na postojanje novina, televizijskih programa, Interneta i prebacujete se u potpuni zen.

Lastovo

I tada krećete u istraživanje otoka, može i pješice, najbolje biciklom, a može se unajmiti i taxi koji vas, za nevelike novce, može odvesti bilo gdje na otoku. Lastovo nije velik otok – dug 9,8 km, a širok samo 5,8 km, no njegove biciklističke staze su dobro markirane s obilježenim znamenitostima koje usput možete obići. Ovaj najmlađi Park prirode proglašen prije pet godina u svom opisu sadrži magični broj 46: površina otoka je 46 četvornih kilometara, 46 je polja, 46 crkvica, 46 otočića i hridi u lastovskom arhipelagu, 46 fumara (dimnjaka građenih posebnom tehnikom karakterističnom samo za otok Lastovo).

Najveće mjesto, Lastovo se nalazi na brdu i nema pogled na more, ali zato ima uske uličice popločane kamenjem i glavni trg gdje se nalazi prekrasna crkva sv. Kuzme i Damjana koji su i zaštitnici mjesta. Kilometar od mjesta Lastovo nalazi se staro ribarsko mjesto Lučica koja je danas povijesno zaštićen lokalitet uz obnovljene stare ribarske kuće. Jedna od najljepših prirodnih uvala na Lastovu je Skrivena luka gdje se nalazi marina i odličan restoran. Zaklopatica je zaštićena luka i raj za nautičare s odličnim restoranima te ponudom jastoga i ostalih morskih specijaliteta. Jurjeva luka koja se nalazi u blizini Pasadura i koja je u bivšoj državi bila luka s brojnim vojnim objektima skriva tunele gdje su bili manji ratni brodovi.

lastovo

Smještaj možete potražiti u mjestu Ubli, blizu trajektnog pristaništa u jedinom hotelu na Lastovu, hotelu Solitudo (ime u prijevodu znači “tišina”) gdje se ponovno možeš “ukopčati” na Wi-Fi i tako vidjeti što ste propustili u ovom kratkom predahu. Također, različiti oblici privatnog smještaja dostupni su svima, a sve ostale informacije možete pronaći ovdje. Nakon ovakvog odmora osvježeni ćete se vratiti u civilizaciju.

lastovo

lastovo

lastovo

lastovo

Komentari