Sočna vijetnamska salata za sunčan dan

vijetnamska-salata-4

Jedan od mojih dražih azijskih restorana u Berlinu je poznati Monsieur Vuong u četvrti Mitte.

Ne mogu reći da ćete ovdje pojesti najbolju vijetnamsku porciju, ali svakako je dobar predstavnik vijetnamske svježe, laganije kuhinje.

vijetnamska-salata-1

Ono zbog čega ga volim je njegova užurbanost u ranim poslijepodnevim satima, u vrijeme ručka, kada jedva možete pronaći stol. Sve miriše na limetu i korijander, tanjur ćete dobiti u roku 5 minuta, mjesto ne možete rezervirati, a kada pojedete ljubazno će vas zamoliti da odete jer već sljedeći gost čeka na stol.

Prije nekoliko dana sam bila u knjižnici i ugledala da postoji kuharica s Monsieur Vuong receptima. Wow! Mom oduševljenu nije bilo kraja! Ovakvu hranu bih mogla jesti svaki dan. Dašak berlinsko-vijetnamske atmosfere donosim upravo kroz recept iz spomenute kuharice.

vijetnamska-salata-5

Moram vam priznati, malo je zbunjujuće napisana, tako da sam pogriješila i nisam izvadila limunsku travu, stoga nemojte da vas fotografije bune nego slijepo slijedite recept. Također, ako niste vješti s azijskim okusima težite tome da postignete savršeni slatko-ljuti okus. Jednom mi je jedna Azijatkinja rekla – ako nisi sigurna što nedostaje jelu, stavi još chilija. 🙂

Inače kod vijetnamske kuhinje nema puno kuhanja, ali ima puno sjeckanja. Stoga sve unaprijed pripremite, nakon čega je jelo gotovo za 5 minuta. Slijedi recept za jednu svježu, brzu i zdravu proljetnu salatu.

vijetnamska-salata-6

Proljetna salata s kozicama i grejpom (Goi Buoi Tom)

Sastojci (za 2 procije):
0.1 l pilećeg temeljca ili vode
1 štanga limunske trave (narezati na duže štapiće)
300 g kozica
1 veliki crveni grejp (ili naranča, narezati)
1 mali crveni luk (nasjeckati)
1 krastavac (narezati na četvrtine, zatim nasjeckati)

vijetnamska-salata-7

Umak:
40 g kokosovog šećera
2 žlice ribljeg umaka (fish sauce)
1 žlica svježeg limetinog soka
1 žličica mljevenog korijandera
3 režnja češnjaka (nasjeckati)
2 chili papričice

2 žlice nasjeckanog bosiljka (ili još bolje tajlandskog bosiljka ako vam je dostupan)
2 žlice svježe nasjeckanog korijandera
2 žlice tostiranog kikirikija (bez kore, bez soli)

vijetnamska-salata-2

Priprema:
Ako ne preferirate grejp svakako ga zamijenite narančom. Uz pileći temeljac salata će imati puniji i kompleksniji okus, ali i voda će poslužiti.
Zagrijte temeljac i limunsku travu, pričekajte da uzavrije te ostavite da se kuha 5 minuta. Zatim izvadite limunsku travu te temeljcu dodajte kozice. Smanjite vatru te dodajte kozice da se kuhaju nekoliko minuta dok ne budu gotove. Ostavite da se sve ohladi.

Ohlađenom temeljcu i kozicama dodajte sastojke za umak i promiješajte. Svemu dodajte krastavac i grejp. Podijelite u dvije porcije te pospite svježim korijanderom, bosiljkom i kikirikijem.

vijetnamska-salata-3

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

Komentari