Probudite kreativku u sebi – izrada zanimljivih tegli za cvijeće

Ako vam je dosadio izgled vaših starih tegli, ili jednostavno želite napraviti nešto svoje i originalno kako biste unijeli novi dašak svježine u dom donosim vam jednu zanimljivu i efektnu tehniku ukrašavanja tegli. Ne iziskuje veliku količinu novaca, vremena, niti preveliku spretnost u izradi. Kako god napravili, dobro je jer je vaše 🙂

Za izradu ovih teglica potrebni materijali i alati su:

  1. Teglica (različitih veličina i materijala. Iako, meni se najbolje pokazala od terakote jer na nju najbolje prianja ljepilo)
  2. Ljepilo za pločice (može se kupiti u Bauhausu pakiranje od 5 kg za nekih dvadesetak kuna)
  3. Kamenčići (ovdje stvarno možete dati mašti na volju i ukrašavati svim bojama i oblicima. Možete pokupiti s plaže lijepe kamenčiće i napraviti predivnu teglu. Dakle, ulog minimalan)

IMG_5112

Za početak uzmite posudicu u kojoj ćete pomiješati ljepilo s vodom. Najbolje bi ga bilo miješati nekom špahtlicom, no i običan nož za mazanje putra će poslužiti svrsi ukoliko nemate ništa drugo pri ruci.

Dodajte po malo vodu u ljepilo kako ne bi ispalo prerijetko, neka ljepilo bude malo tvrđe, no ne previše jer će se rasipati. Kada je ljepilo spremno, uzmite teglicu i premazujte dio po dio u debljem sloju. Bitno je da bude deblji sloj ljepila kako biste lijepo mogli utiskivati kamenčiće.

Najjednostavnije će biti ako nanesete sloj ljepila na dio tegle pa tamo utiskujte kamenčiće. Tako ponavljajte postupak dok ne završite cijelu teglu. Najbolji efekt s kamenčićima ćete postići ako utiskujete jedan do drugog dok ne prekrijete cijelu teglu.

Kao što spomenuh gore, što se samog ukrašavanja tiče, možete biti doista kreativni. U ljepilo ne morate nužno kamenčiće utiskivati nego ih možete zamijeniti nekim drugim vama dostupnim materijalima poput keramičkih pločica, komadići zrcala, stari cd-i, perlice.

mason-jar

Kada ste ukrasili teglicu, ostavite ju na sigurno mjesto gdje ćete pustiti da se dobro osuši i stegne.

Odabir dekoracije ovisi o prostoriji u kojoj mislite držati ovaj ukras, o osobnim preferencijama ili ako ih izrađujete kao poklon, onda o preferenciji osobe kojoj poklanjate vaših ruku djelo.

Ukoliko se odlučite sami okušati u izradi ovih teglica, bilo bi mi drago da svoj rad podijelite s nama 🙂

Foto: Flickr

Komentari