Privlačan samački stan u Crnoj Gori

samacki-stan-crna-gora-1

Jednostavnost, akromatske boje i asketski pristup uređenju glavne su karakteristike ovog izvrsnog interijera u Budvi.

Vlasnik stana je mladi IT inženjer koji je koncept dizajna interijera i realizaciju povjerio ukrajinskom arhitektonskom studiju M3 Group.

samacki-stan-crna-gora-9

Ovi kreativci s podjednakim iskustvom u uređenju privatnih i javnih prostora vodili su se idejom minimalizma, bjeline i stroge geometrije, uz korištenje prirodnih materijala koji osiguravaju da prostor, unatoč strogim linijama i prevladavajućim ravnim plohama, djeluje toplo i udobno.

samacki-stan-crna-gora-3

samacki-stan-crna-gora-6

Raspored interijera nosi istu ideju jednostavnosti – nakon ulaznog hodnika pokraj kojeg se nalazi mala garderoba i toalet za goste, otvara se velik open space. U njemu su objedinjeni kuhinja i dnevni boravak pokraj kojih nalazimo i prostor za meditaciju, odvojen samo dugačkim i teškim zastorom. Arhitekti su ovakav raspored nazvali ‘lakonskim’ i ta riječ možda najbolje opisuje njegov princip – jasnoća i jezgrovitost tj. sposobnost da se s vrlo malo riječi kaže mnogo, ono je u čemu su ovi kreativci itekako uspjeli.

samacki-stan-crna-gora-12

U svakom kutku nalazimo samo onoliko namještaja koliko je zbilja potrebno, uključujući i kuhinju. Visoki kuhinjski elementi koji sežu do stropa nalaze se samo s lijeve strane prostora za pripremanje hrane dok iznad radne plohe i paralelnog kuhinjskog otoka ne nalazimo ništa osim lebdećih bijelih visilica.

samacki-stan-crna-gora-5

samacki-stan-crna-gora-8

U spavaćoj sobi nalazimo isti koncept zahvaljujući čemu ona djeluje umirujuće i nenametljivo, uz pametno korištenje prostora i naglasak na materijale. Drveni pod osigurava toplinu prostoru, a toalet odvojen samo staklenom stijenom čini sam interijer puno zanimljivijim. Budući da je velika kupaonica popločena mramorom te djeluje jednako impresivno kao ostatak stana, ponosno ju pokazati i odvojiti samo staklom bilo je zbilja najlogičnije rješenje.

samacki-stan-crna-gora-7

Poznati elementi i komadi namještaja proizvođača kao što su Poliform, Artemide, Deltalight, Zanotta, Duravit i Grohe osigurali su da stan djeluje suvremeno i privlačno, no svaki komad je pomno biran, a velika kvadratura i prozračnost prostora svakom od njih osigurava da ‘diše’ i dobije zasluženu pažnju. Skromnost u kombinaciji luksuznih elemenata kao što su kvalitetni materijali i prostornost interijera savršeno funkcioniraju u ovom stanu i pružaju pravi odmor za oči njegovom vlasniku, ali i svakome tko prvi put u njega uđe.

samacki-stan-crna-gora-10

samacki-stan-crna-gora-13

samacki-stan-crna-gora-11

samacki-stan-crna-gora-4

samacki-stan-crna-gora-2

Foto: M3 Group

Komentari