Jeste li za pravi domaći kruh?

Danas se na tržištu uistinu može pronaći nevjerojatno mnogo vrsta kruha, no sve su rjeđe one štruce spravljene od uistinu prirodnih i kvalitetnih sastojaka. Bombardirani smo kruhom ‘s trake’, uvijek istim okusima i mirisima, čak i ako je izgledom možda drugačiji. Ako volite svoje ugljikohidrate u obliku krušnih proizvoda (a tko ne voli), onda će vam se svidjeti što nudi Maja Marković pod imenom Maja i kruh.

majaikruh3

Ovaj trenutačno mali projekt već na Facebooku privlači pozornost svih onih kojima nedostaje okus domaćeg kruha, a nemaju vremena peći ih sami. Majin kruh ima i umjetničku dimenziju, jer ona je, naime diplomirana slikarica koja aktivno sudjeluje na suvremenoj umjetničkoj sceni već desetak godina. “Paralelno s tim već deset godina privatno eksperimentiram s kruhom i tijestom, a puno sam naučila radeći sezonski u restoranu Tovjerna Sesame u Dubrovniku gdje sam učila od Le Cordon Bleu Chefa Marine Žibert koja je nesebično dijelila znanje prikupljeno na toj poznatoj školi u Parizu.”, govori Maja.

majaikruh5

A na pitanje zašto je iz slikarstva uskočila u pečenje kruha te kako se taj projekt zasad razvija, odgovara: “Prije nekoliko mjeseci sam počela ozbiljnije razmišljati o proizvodnji finog domaćeg kruha od divljeg kvasa i kvalitetnih organskih sastojaka jer iako je Zagreb preplavljen pekarnicama smatram da je ponuda kvalitetnog kruha osrednja. Zasad moji kruhovi nastaju eksperimentalno, još uvijek u kućnoj radinosti (za prijatelje i poznanike). Nedavno sam otvorila firmu pod nazivom Maja i kruh i još uvijek razrađujem poslovni plan za pokretanje vlastite male pekarnice što iziskuje malo veći početni kapital koji još uvijek tražim kroz državne poticaje i moguće investitore”.

majaikruh6

“U ovoj trenutno pekarnici u nastajanju ponudila bih kruhove koji prolaze kroz prirodni proces, od samog pravljenja kvasca povezivanjem brašna, vode i puštanjem da fermentacijom mikroorganizmi iz zraka odrade proces koji će onda nakon 15-ak dana postati pravi divlji uzgojeni kvasac koji će kruhu dati okus i nešto sasvim osobno. Sastojci iz eko uzgoja se podrazumijevaju. Jednom kad pravilno uzgojite divlji kvasac možete ga koristiti cijeli život, naravno ako ga hranite brašnom i vodom svakodnevno. U takvom procesu vi ste samo medij koji preuzima obveze hranjenja kvasca, a ostalo je prepušteno uvjetima u kojima pripremate svoj kvas i kruh (temperaturi, vlazi, brašnu pa čak i trenutnom raspoloženju). Ne znam da li je to isplativo ali znam da će uvijek biti kupaca koji će prepoznati dobar kruh (osnovnu namirnicu).”

majaikruh2

“Kao umjetnica ustvari ne mogu pobjeći od romantičnog gledanja na biznis i poduzetništvo, pa tako svaki kruh koji napravim doživljavam kao objekt koji ima umjetničku vrijednost”, otkriva Maja. A to je vidljivo i iz njenih pakiranja gdje kruh do kupca uvijek dolazi u omotu s osobnim pečatom. Sve o Majinom kruhu i eventualnim narudžbama pratite na Facebook stranicama. Nama od ovih fotografija rastu zazubice, a vama?

majaikruh_velika

majaikruh1

Komentari