3 vikend destinacije za kraj ljeta

prvaaa

Iako se većina odavno vratila s godišnjeg odmora i krenula u nove poslovne pobjede, to ne znači da vrijeme predviđeno za opuštanje i putovanja mora biti gotovo. Budući da nas sunce i toplina još uvijek mame na bijeg iz monotone svakodnevice, donosimo 3 prijedloga kako odlično provesti vikend izvan Lijepe naše. U nastavku doznajte koji su gradovi prema našem izboru kao stvoreni za weekend trip.

Trst

Talijanski grad smješten u Tršćanskom zaljevu najbolji je izbor za one koji se žele maknuti od gradske vrve, sjediti na osunčanoj terasi kafića s pogledom na more i guštati u kavi za koju mnogi tvrde da je jedna od najukusnijih na svijetu.

trst

Osim što je Trst poznat po tome što su njegov centar, ali i okolica puni poznatih kavana od kojih je najstarija Caffe Tommaseo, ljudi se ovog predivnog priobalnog grada najčešće sjete kada je u pitanju shopping, no on predstavlja mnogo više od gledanja izloga i isprobavanja odjeće.

miramare

Bogata povijest, lijepo uređeni trgovi od kojih je napoznatiji Piazza dell’Unita d’Italia te  prekrasne znamenitosti poput dvorca Miramare čine Trst jednim od najljepših gradova Italije, a ono što mu daje dodatnu čar je pogled s dvorca San Giusto koji se smjestio na brdu točno iznad središta grada.

Ljubljana

Glavni grad Slovenije s pravom je smatran jednim od ”najslađih” mjesta u blizini Hrvatske. Slovenska prijestolnica idealno je odredište za sve ljubitelje povijesti i mitologije budući da se iza nje kriju mnoge legende, a prema jednoj od njih je ime dobio i glavni simbol grada – Ljubljanski zmaj.

ljubljana

Ljubljana odiše posebnim ugođajem jer leži na rijeci Ljubljanici pa njeni mostovi i obala pridonose vizualnom izgledu i ambijentu. Prešernov trg, šarmantne ulice i Frančiškanska crkva (Crkva Marijina Uznesenja) koja se ističe svojim živopisnim eksterijerom nezaobilazna su mjesta za svakog posjetitelja.

tekst-ljubljana

 

Predlažemo da posjetite srednjovjekovni dvorac pod imenom Ljubljanski grad u sklopu kojeg se nalazi toranj Razgledni stolp. S njega se pruža pogled na cijelu regiju, a ako tomu pridodate ukusne slovenske specijalitete, vino i glazbu, užitak je zagarantiran.

Hallstatt

Austrijsko selo na obali Hallstattskog jezera izgleda kao da je konstruirano i osmišljeno po uzoru na neko mjesto iz bajke. Uz šaren krajolik, vesele boje, prirodu i zeleno okruženje zaboravit ćete na stres i posao, a zbog svježeg zraka, idiličnog okoliša i romantične šetnje uz jezero vrlo je vjerojatno da ćete Hallstatt uvrstititi na popis svojih najdražih destinacija koju vrijedi posjetiti u svakom godišnjem dobu.

hallstatt

Ono što definitivno treba vidjeti je najstariji rudnik soli na svijetu – rudnik Hallstatt kojeg posjetitelji mogu obići žičarom. Muzej Hallstatt sa svojom bogatom kolekcijom umjetnina hallstattske kulture, podzemno groblje Karner te predivna župna crkva dodatni su objekti kojima možete upotpuniti razgledavanje ovog slikovitog mjestašca.

Za one koji su više priklonjeni aktivnom odmoru i rekreaciji tu je jezero s ponudom raznih aktivnosti, a svi koji vole dobro pojesti zadovoljstvo će pronaći u izvrsnoj gastro ponudi.

hallstatt

Vlatka Vidić

Foto: Flickr

Komentari