Vrijeme je odmora – brinite o vašem kućnom ljubimcu

I ove godine Udruga Prijatelja životinja organizira kampanju ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?’ kojom se upozorava na negativni trend napuštanja životinja u ljetnim mjesecima koji je veći za 50 posto u odnosu na ostatak godine.

Ove se godine kampanji pridružila i Hrvatska vatrogasna zajednica kako bi svi zajedno upozorili na negativni scenarij koji doživljavaju napuštene životinje: glad, žeđ, vrućine, stradavanje pod kotačima automobila ili od ruke zlonamjernih pojedinaca.

pasuobitelji5

Kao što tijekom ljetnih mjeseci vatrogasci intenzivno gase požare po našim šumama tako će kroz poruke na uočljivim jumbo plakatima diljem Hrvatske pozvati sve na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje pohara Hrvatsku kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore. Plakati manjeg formata distribuirat će se po lokalnim vatrogasnim društvima te će biti dostupni za sve zainteresirane.

Vastrogasci sa psom iz Dumovca koji ceka na udomljavanje post 1

Podaci iz skloništa diljem Hrvatske potvrđuju crnu statistiku napuštanja životinja u ljetnim mjesecima koja poraste i do 50 posto u odnosu na ostale mjesece u godini. Iako je, prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna, glavni problem i dalje ostaje neprovođenje zakonskih odredbi.

Alarmantno je i što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, još uvijek ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre te ne provode programe kastracije životinja i edukaciju građana o zaštiti životinja. Rezultat nedovoljnog provođenja programa kastracije konstantno je povećanje broja pasa i mačaka koje, umjesto da budu članovi obitelji, završavaju svoje živote na ulici i u ‘skloništima’ s rokom za ubijanje od 60 dana. Problemu pridonose i oni koji kupuju životinje, na štetu onih napuštenih koje bi mogli spasiti.

Hrvatska vatrogasna zajednica i Prijatelji životinja zato apeliraju na sve koji traže četveronožnog člana obitelji da dobro razmisle imaju li financijske i ostale uvjete za dugogodišnju odgovornu skrb o životinji te da otvore svoje srce i svoje domove nekoj od brojnih napuštenih životinja koje čekaju u skloništima i privremenim domovima.

Foto: Ana Mihalić, Instagram

Komentari