Odlazak ikone street stylea

bill c

2016. godinu obilježio je odlazak mnogih svjetskih legendi, a gubitaka nije pošteđen ni modni svijet, koji je sinoć izgubio jednu od svojih najvećih i autentičnih ikona. U 88. godini života preminuo je legendarni Bill Cunningham, začetnik street style fotografije i dugogodišnji kolumnist The New York Timesa, kojeg se usprkos poznim godinama još donedavno moglo susresti na Manhattanu, gdje je s istim žarom kao i uvijek za svoju kolumnu ‘On the Street’ bilježio upečatljive modne trenutke slučajnih prolaznika.

Iako mu to nikada nije bila namjera, Bill je u gotovo četiri desetljeća rada za The New York Times postao hodajuća institucija modne industrije i njen najzanimljiviji pojedinac, koji je korištenjem objektiva svog fotoaparata u ključnim trenucima ispričao vizualnu povijest New Yorka u posljednjih 40 godina, a bilježenjem street style trenutaka zauvijek promijenio shvaćanje modne fotografije.

bill c2

Uvijek jednako odjeven i uniformiran, u plavu jaknu francuskih radnika, Bill Cunningham svakodnevno je bio pojava na ulicama New Yorka te naročito na Petoj aveniji, gdje je dokumentirao kako se ljudi odijevaju, koje trendove usvajaju, a koje odbacuju. Ovaj modni kroničar fotografirao je sve; imućne i one manje imućne, one sa skupocjenom garderobom i one s jeftinom odjećom, inspirativne pojedince različitih rasa… Jedino bitno bilo je da imaju smisao za stil koji će uhvatiti oko promatrača. Uz mnoštvo anonimnih ljudi, pred njegovim objektivom našle su se i svjetske ikone stila poput Anne Wintour i Carine Roitfeld, koje su sinoć među prvima na društvenim mrežama izrazile tugu zbog odlaska ove legende modne industrije.

bill c3

Zbog dobre fotografije Bill je bio spreman učiniti sve, a jednom ga je prilikom zbog toga i udario kamion. U karijeri je promijenio 29 bicikala, iz jednostavnog razloga što mu je 28 prethodnih ukradeno. Mali su to isječci i anegdote iz odličnog dokumentarnog filma koji je o njemu snimljen 2010. godine i naslovljen ‘Bill Cunningham New York’. Na taj ga je način upoznala i šira javnost, koja je gledajući film otkrila o koliko se skromnom i poniznom pojedincu nevjerojatno blage naravi radi.

Seen Around Lincoln Center - Day 6 - Spring 2013 Mercedes-Benz Fashion Week

Bill je živio u malenom studiju iznad njujorškog Carnegie Halla, bez kuhinje i kupaonice, dupkom ispunjenom ormarićima s negativima napravljenim u njegovoj dugogodišnjoj karijeri. Skupocjene stvari nisu ga zanimale, a unosne čekove kojima bi bio honoriran uglavnom bi podrapao na pola uz misao kako je novac najjeftinija, a sloboda najskuplja stvar na svijetu. Uvijek etičan i principijelan, ovaj street style fotograf, po mnogima prvi na svijetu, svojim je radom zauvijek zadužio modnu industriju, pa će njegov odlazak sasvim sigurno ostaviti dubok trag na svima onima čija je srca dotaknuo svojom strastvenom predanosti modnoj fotografiji.

Foto: Guliver/Getty Images, Flickr (The Shared Experience, Victoria Pickering), Zeitgeist Films

Komentari