Prehrana za zdravu kožu

Vaš ormarić u kupaoni vjerojatno je prepun raznih preparata za kožu, od krema i tonika do pilinga i sapuna, a vjerojatno već imate i dobro razrađenu rutinu jutarnje i noćne njege. Ukoliko vam se čini da nikakvi tretmani ne pomažu i da i dalje imate loše dane, vrijeme je da se usredotočite na brigu o koži iznutra. Prehrana je važan dio brige o našem tijelu, što znači i o koži. Ponekad uistinu vrijedi ona “ono si što jedeš”, pa tako kvalitetna ishrana dovodi do sveopćeg poboljšanja našeg organizma i čini našu kožu zdravom, čistom i sjajnom. Svaka majka i baka ima svoje savjete u čiju dobronamjernost ne sumnjamo, ali ponekad je ipak sigurnije poslušati savjet stručnjaka, jer ipak je koža najveći organ našeg tijela.

01

Nutricionisti i dermatolozi slažu se da je osim generalno zdrave prehrane, za kožu nužna hrana bogata vitaminima A, B, C i D. Vitamin A koristi se u borbi protiv akni i za zaglađivanje bora. Hrana koja sadrži vitamin A su mrkve, zeleno povrće, sušene marelice i dunja. Vitamin B dobar je i za kosu i nokte, a naći ćete ga u bademima, avokadu i zelenom lisnatom povrću poput špinata. Vitamin C pomaže u zacjeljivanju, a poznato nam je da ga možemo dobiti iz citrusa, jagoda i brokule. Vitamin D svima je poznat kao neophodan za kožu. On se u našem organizmu oslobađa u doticaju sa sunčevom svjetlosti, no prilikom izlaganja suncu treba biti oprezan, jer ono može itekako naštetiti koži. Hrana za kojom trebate posegnuti kako biste dobili svoju dozu vitamina D je riblje ulje i riba poput lososa, tune i pastrve.

02

Osim vitamina, važno je pripaziti i na unos hrane s visokim glikemijskim indeksom, što znači ograničiti unos šećera i bijelog brašna. Svakodnevne slastice zamjenite orašastim plodovima i svježim voćem. Omega-3 masne kiseline isto tako imaju pozitivan učinak na vašu kožu, a ima ih u sjemenkama lana i ribi. Dobra ideja je zamjeniti popodnevnu šalicu kave sa šalicom zelenog čaja koji je bogat antioksidansima i pomaže u borbi protiv bora. Naravno, preskočite šećer jer on može umanjiti pozitivne učinke čaja. Ostatak dana ne zaboravite piti dovoljnu količinu vode kako bi vase tijelo ostalo hidratizirano. Za kraj, ostale životne navike također su bitne za općenito zdravlje organizma, a samim time i kože. Pušenje vam ni u kojem slučaju neće pomoći, kako aktivno, tako ni pasivno. Redovito bavljenje sportom omogućit će vam da se riješite stresa, izbacite štetne tvari iz organizma i općenito bolje osjećate, te ćete i izgledati bolje.

Komentari