Carski rez: da ili ne?

Razmišljate li na koji bi način željeli roditi? Naravno, svaka buduća mama to radi. Ipak, mnoge trudnice potajno priželjkuju carski rez misleći kako je to bezbolan način porođaja i estetski prihvatljiviji, no tu su u krivu. Važno je znati kako je carski rez, prvenstveno, operacija kojom se porađa dijete i to rezom trbušne stijenke, maternice i plodovih ovoja. I za carski rez moraju postojati medicinske indikacije, što znači da nije svaka buduća majka podobna za porod carskim rezom niti je on u svakom slučaju moguć.

caroline blomst

Caroline Blomst

 

Trend carskih rezova u svijetu, ali i u Hrvatskoj u stalnom je porastu. Ponekad zbog odluka rodilja koje imaju više prava na odluku o završetku poroda, a ponekad zbog povećanog opreza liječnika u slučaju rizičnijih trudnoća. Brojne svjetske zvijezde rodile su upravo carskim rezom, a među njima su Angelina Jolie, Victoria Beckham, Christina Aguilera, Kate Winslet, Jennifer Lopez, Pink, Kate Hudson i mnoge druge.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez

Do carskog reza može doći u sljedećim situacijama: kada su prebrzi ili prespori otkucaji bebina srca, u slučaju niske posteljice (placenta previa), poprečnog položaja djeteta u maternici, prolapsa pupkovine (kad je pupčana vrpca stisnuta između bebe i rodnice i ne može se osloboditi) te u slučaju pucanja zida maternice.

Angelina Jolie

Angelina Jolie

Oporavak u slučaju carskog reza prolazi drugačijim putem nego kad se radi o prirodnom načinu rađanja.
Budući je carski rez operacija, trebat će više vremena za oporavak. Također, žena koja je rodila carskim rezom, duže se zadržava u bolnici nego ostale žene. U usporedbi, majka koja je rodila carskim rezom ostaje u bolnici oko 5 dana ako nema nekih popratnih komplikacija, dok je rodilja koja je rodila prirodnim putem spremna za odlazak kući nakon tri dana.

Kate Hudson

Kate Hudson

Nakon carskog reza se preporučuje nošenje steznika kako bi se ubrzalo zacjeljivanje rane i kako opuštena koža trbuha ne bi dodatno “rastezala” ožiljak. Svakodnevno je potrebno temeljito očistiti i osušiti ranu. Ukoliko primjetite na znakove koji ukazuju na infekciju kao što su crvenilo oko reza, snažna bol ili iscjedak iz rane odmah kontaktirajte liječnika. Liječnici procjenjuju kako je u prosjeku 6 tjedana dovoljno za oporavak i ako se majka za to vrijeme poštedi većih napora, ne bi trebalo biti popratnih tegoba.

Victoria Beckham

Victoria Beckham

Foto: Splash, Getty Images, Instagram

Komentari